Hlavní obsah

Synek si v Londýně užil start v hvězdné osmiveslici

Nejlepší současní světoví veslaři se v neděli v Londýně představili v jedné osmiveslici a nechyběl u toho ani Ondřej Synek. Stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu si tak na vlastní kůži vyzkoušel atmosféru regaty Head of the river, zřejmě nejmasovějšího závodu na světě. Na 4,25 míle dlouhé trati poměřilo síly více než 400 osem, ale z vítězství se radovali Synek a spol.

Článek

"Byla to super zkušenost. Něco podobného - takovou sestavu ani takové závody - jsem ještě nikdy nezažil. Stejně jako ostatní. Všichni jsme si to užili. Byla to sranda," řekl Synek v rozhovoru s ČTK.

Hvězdnou posádku vedle českého veslaře tvořili Slovinec Iztok Čop, Olaf Tufte z Norska, Mahe Drysdale z Nového Zélandu, Marcel Hacker z Německa, André Vonarburg ze Švýcarska, Alan Campbell z Británie a Tim Maeyens z Belgie. Kormidelníkem byl Ali Villiams, několikanásobný účastník tradičního klání univerzitních osmiveslic Oxford - Cambridge.

Celou akci vymyslel Campbellův trenér a veslaři se na společném startu domluvili v Pekingu. Součástí byl i týdenní trénink. "Poprvé jsme o tom mluvili už před třemi lety, ale to bylo před olympiádou a nikomu se do toho nechtělo. Teď to bylo v pohodě," vysvětlil Synek, podle kterého si veslařské individuality rychle v posádce zvykly. "I když ze začátku to šlo trochu ztuha. Přece jen osm veslařů osmi národností... Bylo tam hodně síly a na osmě je potřeba, aby vše klapalo," podotkl šestadvacetiletý veslař.

Synek a spol. uspěli i přesto, že v závěru tratě měli kolizi. Do masového závodu, který ze břehů a mostů sledovalo kolem 30.000 diváků, totiž startují jednotlivé osmiveslice v pětivteřinových intervalech za sebou. "Takže je to asi po dvaceti metrech. My jsme museli předjíždět dvě osmy a druhá nás trochu vytlačila, takže jsme trefili jednu z bójek," popsal Synek problémy, které jejich loď asi na deset až patnáct vteřin zastavily.

"Naštěstí jsme ale nepoškodili žádné veslo, takže jsme se zase rozjeli a nakonec i vyhráli," řekl. Téměř sedmikilometrovou trať nakonec jeho posádka projela za méně než 18 minut a dokázala porazit i favorizovanou britskou reprezentační loď. "Jeli jsme docela vysokou frekvencí. Měl jsem z toho docela strach, protože vesluji teprve od začátku března, ale nakonec jsem se cítil dobře," pochvaloval si Synek, který se bude nyní připravovat v domácím prostředí. První "ostrý" závod jej čeká 10. dubna, kdy se uskuteční český šampionát na dlouhých tratích.

Reklama

Související témata: