Hlavní obsah

Jachtařka Fenclová dojela v SP v Hyeres druhá

Jachtařka Veronika Fenclová skončila druhá ve Světovém poháru ve francouzském Hyeres. Ve třídě Laser Radial celou regatu od začátku vedla a o první triumf v seriálu SP přišla až ve finálové rozjížďce. Nakonec Češku o pouhé dva body porazila Anna Tunniclifeová z USA, olympijská vítězka z Pekingu.

Foto: Jakub Kozelský

Česká jachtařka Veronika Fenclová

Článek

"Jsem maximálně spokojený. Prohrát s olympijskou vítězkou není žádná velká hanba," řekl v pátek ČTK trenér Jakub Kozelský.

Fenclová regatu skvěle začala. Vyhrála první tři rozjížďky a měla poměrně výrazný náskok. Jenomže postupem času ztrácela a Tunniclifeová ji dotahovala.

Po deseti jízdách pražská závodnice vedla o čtyři body. Ve finále, které je hodnoceno dvojnásobně, dojela Fenclová šestá, zatímco Američanka třetí, což v součtu znamenalo její výhru.

Rozhodující rozjížďka se jela v silném větru

"Medailová rozjížďka se jela v silném větru, což není Verčina silná parketa, zatímco Američanka tyhle podmínky ráda. Takže to bylo celkem očekávané rozuzlení závodu, ale i tak je to skvělé," řekl Kozelský.

Před týdnem dojela Fenclová třetí při svém úvodním startu v sezoně na Světovém poháru na Mallorce. Druhé místo je jejím osobním individuálním maximem. Jednou už druhá byla, a to předloni, když dojely stříbrné na Mallorce s Lenkou Šmídovou ve třídě 470.

Poslední české vítězství v závodu SP se datuje k roku 2004, kdy Šmídová ještě ve třídě Evropa nenašla přemožitelku v Miami.

Další Světový pohár v nizozemském Medembliku se jede poslední květnový týden. Fenclová se nyní vydá na týden odpočinku domů.

Podle trenéra nahrává Fenclové fakt, že je po olympijské sezóně a nastává obměna závodnic. "Všichni mají pomalejší začátek, konkurence v každém případě poklesla. Ale Veronice vyšel dobrý trénink a teď jí vše sedlo dohromady," řekl Kozelský.

Světový pohár v jachtingu v Hyeres:
Laser Radial: 1. Tunniclifeová (USA) 41 b., 2. Fenclová (ČR) 43, 3. Van Ackerová (Belg.) 54.
Finn: 1. Kljakovič (Chorv.) 31, 2. Wright (Brit.) 44, 3. Vincenc (Chorv.) ...6. Maier 68, 20. Vika (oba ČR) 144.
RS:X: 1. Zubari (Izr.) 27, 2. Bontemps (Fr.) 28, 3. Dempsey (Brit.) 41, ...83. Lavický (ČR) 261.

Reklama