Hlavní obsah

VIDEO: Nominace vodních slalomářů nepřekvapila, závody ale prošly změnou

PRAHA

O uplynulém víkendu se jely poslední nominační závody ve vodním slalomu. A tak trenér reprezentace mohl na úterní tiskové konferenci představit tým, který se letos zúčastní Světového poháru, mistrovství Evropy a v závěru sezóny i mistrovství světa. V letošním roce také ve vodním slalomu proběhla řada změn a objevilo se několik novinek.

Článek

"Nominační závody proběhly podle osvědčeného systému. Tentokrát jsme jeli kromě Trnávky také v Liptovském Mikuláši, kde se v červenci pojede mistrovství Evropy do 23 let. Tak jsme chtěli, aby si naši mladí závodníci vyzkoušeli trať,“ řekl na tiskové konferenci reprezentační trenér Jiří Pultera. „Po prvním závodě to vypadalo, že se v reprezentaci dočkáme zajímavých změn. Nakonec ale vše dopadlo podle předpokladů a až na dvě nové lodě se nominovaly známé tváře,“ dodal Pultera.

"Na dalších místech se ale objevilo dost reprezentantů do třiadvaceti let, což je pro nás dobrá zpráva. Štěpánka Hilgertová nebude jezdit věčně. V příštích letech nastane generační výměna," uvedl trenér. Tým má za sebou soustředění ve francouzském Pau a nyní se chystá na přípravný kemp do Nottinghamu, kde se na konci května uskuteční evropský šamionát. V červnu pak české reprezentanty čeká závod v pražské Troji a první závod Světového poháru. Vrcholem bude zářijové mistrovství světa ve Španělsku.

Změny v pravidlech

V letošní sezóně došlo také k několika zajímavým změnám v pravidlech. Ze semifinále postoupí do finále deset nejlepších lodí. Finále se pojede jen na jednu jízdu a oproti předešlým létům se výsledky ze semifinále a finále nebudou sčítat. Zvítězí tedy loď s nejlepším výsledkem z finále.

„Mě ta změna moc nepotěšila. Podle mě je to krok zpátky, protože to už tu kdysi bylo. Závodem na jednu jízdu nebude finále gradovat tak jako dříve, když se výsledky sčítaly. Nyní se může stát cokoliv. Můžou tak klidně vyhrát závodníci, kteří většinou jeli první jízdu výborně a druhou pak zkazili,“ prohlásil Vavřinec Hradílek.

Další změna proběhla u branek. Ty nově mohou mít jednu nebo dvě tyče. V případě použití jedné tyče je druhá umístěna na břehu. Novinkou je také disciplína C1 ženy, která se letos poprvé objeví na závodech Světového poháru a od příštího roku i evropském a světovém šampionátu. A v příští sezóně se rozšíří i počet lodí na závodech SP. Na základě pořadí ve světovém žebříčku bude moci startovat až pět lodí za národ.

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr class="invert"><td><strong>Složení reprezentačního týmu</strong> </td></tr><tr><td><strong>K1 muži:</strong> Vavřinec Hradílek, Ivan Pišvejc, Michal Buchtel </td></tr><tr><td><strong>K1 ženy:</strong> Irena Pavelková, Marie Řihošková, Štěpánka Hilgertová </td></tr><tr><td><strong>C1 muži:</strong> Stanislav Ježek, Tomáš Indruch, Jan Mašek </td></tr><tr><td><strong>C2 muži:</strong> Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, Marek Jiras a Tomáš Máder, Jaroslav Pospíšil a David Mrůzek </td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata: