Hlavní obsah

Český čtyřkajak si dojel na SP v Račicích pro stříbro

RAČICE

Český čtyřkajak skončil druhý na kilometrové trati v sobotním úvodním dílu Světového poháru v Račicích v rychlostních kanoistice. Kvarteto Ondřej Horský, Jan Souček, Jan Andrlík a Jan Štěrba prohrálo se suverénními Francouzi o více než vteřinu.

Článek

"Francouzi jsou borci, ale uvidíme, ještě budeme trošku trénovat a třeba je příště zmáčkneme víc," řekl Souček v rozhovoru pro Českou televizi. Česká loď byla na všech mezičasech první, až v závěrečných 250 metrech o vedení přišla a v cíli udržela stříbrnou pozici těsně před polskými kajakáři. "Nakonec to byl šrumec, protože lodě vzadu neměly takový vítr," dodal Souček.

Češi získali na domácím kanálu skalp olympijských vítězů z Pekingu. Běloruská posádka totiž dojela v Račicích až čtvrtá. "Oni nebývají z kraje sezony ve formě, takže to nemůžeme moc přeceňovat, ale určitě to hodně potěší. Snad jsme se zařadili do špičky," uvedl Souček.

Ve finále se dařilo i deblkanoistům Jaroslavu Radoňovi s Filipem Dvořákem, kterým jen o dvě setiny uniklo čtvrté místo. "Výsledek je to solidní. Muselo to být o centimetry, což je škoda," řekl Radoň. "Pro kluky to je povzbuzení do zbytku sezony, aby si věřili v mezinárodních závodech," řekl reprezentační trenér Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty.

Podobně si vedli deblkajakáři. Pavel Davídek s Lukášem Trefilem ztratili na čtvrté místo necelé dvě desetiny. "V cíli koukáme a jsme pátý. Paráda, tohle jsme nečekali," divil se a radoval Davídek.

V souboji kajakářek atakovala páté místo i Michaela Mrůzková, ale v závěru o příčku klesla. "Nejelo se mi špatně, ale poslední dva roky jezdím pětistovku a nemám najetý tempo. Bylo znát, že to je dlouhý, ale možná bych se tomu ráda věnovala do budoucna," řekla Mrůzková. Další česká účastnice ve finále K1 Anna Adamová dojela osmá.

V neděli je na pořadu finálový program na pětistovce. Další medaili by pro české barvy mohly přidat Mrůzková s Janou Blahovou na K2. SP pak vyvrcholí závody na 5000 metrů.

Reklama

Související témata: