Hlavní obsah

FINA neschválila plavky, ve kterých padly světové rekordy

BERLÍN

Mezinárodní plavecká federace (FINA) neschválila plavky, v nichž v dubnu vytvořili francouzští reprezentanti Alain Bernard a Frédérick Bousquet světové rekordy na nejkratších kraulařských tratích.

Článek

FINA v úterý zveřejnila seznam 202 plaveckých modelů, které splňují normy a mohou být dále používány. Mezi nimi však nejsou například Arena X Glide, ve kterých olympijský šampion Bernard na francouzském šampionátu jako první muž pokořil na kraulařské stovce hranici 47 sekund a zaplaval rekord 46,94.

Chybí také Jaked 01, které na sobě měl Bousquet, když na tomtéž mistrovství pokořil rekord na poloviční trati.

FINA se rozhodla stanovit nová pravidla pro vlastnosti plavek poté, co za posledních 18 měsíců padlo více než sto světových rekordů. V centru kontroverze jsou především plavky po celém povrchu pokryté polyuretanem, jenž napomáhá k lepšímu nadnášení. Starší modely obsahovaly pouze polyuretanové části.

"Po prozkoumání 348 úborů od 21 výrobců FINA rozhodla následovně: 202 modelů je schváleno, 10 odmítnuto kvůli tomu, že neprošly testy týkající se nadnášení a/nebo tloušťky," uvedli představitelé plavecké federace. Dalších 136 typů plavek musí být upraveno tak, aby vyhovělo pravidlům. Výrobci na to mají 30 dnů.

Světový šampionát v Římě se koná na přelomu července a srpna.

Reklama