Hlavní obsah

Dvaačtyřicetiletá Torresová si zkusila motýlek a zaplavala rekord

Měsíc po svých dvaačtyřicátých narozeninách překonala americká plavkyně Dara Torresová národní rekord na trati 50 metrů motýlek. Trojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her v Pekingu zlepšila šest let starý výkon legendární Jenny Thompsonové hned dvakrát a potvrdila, že se na letním mistrovství světa v Římě může znovu ucházet i ve svém věku o cenné kovy.

Článek

V rozplavbě ubrala z výkonu Thompsonové časem 25,84 sekundy 16 setin a ve finále zlepšila rekord na 25,72. Přitom motýlka Torresová příliš často neplave a do závodu nastoupila jen proto, že se necítila na původně plánovanou stovku volným způsobem.

"Překvapilo mě to. Nečekala jsem, že budu tak rychlá," uvedla čtyřnásobná olympijská vítězka ze štafet, která zaostala o 39 setin za nedávným světovým rekordem Nizozemky Marleen Veldhuisové.

Loni v Pekingu vybojovala Torresová stříbro na trati 50 metrů volný způsob a ve dvou štafetách a stala se nejstarší plaveckou medailistkou v olympijské historii. Poté se podrobila operaci ramene, kolena a prstu, ale s kariérou se loučit nehodlá.

Reklama