Hlavní obsah

Skifař Synek věří, že mu k úspěchu pomůže i nová "válečná" loď

S novou revoluční lodí ve válečné oranžové barvě a dobré pohodě vstoupí do nadcházející sezony skifař Ondřej Synek. Druhý muž z olympijských her v Pekingu se o víkendu ve španělském Banyoles vydá za jubilejním pátým triumfem ve Světovém poháru. Hlavní cíl sezóny je ale pro českou veslařskou jedničku jiný, Synek by rád na srpnovém mistrovství světa v Poznani získal zlatou medaili.

Článek

"Cítím, že jsem na tom dobře," pochvaloval si Synek v rozhovoru pro ČTK aktuální formu i dosavadní průběh přípravy před "ostrým" startem sezóny.

Veslař pražské Dukly už v zimě avizoval, že letošní poolympijský rok bude spíše odpočinkový a i díky tomu je naprosto v pohodě. "Jsou před námi dva roky volnější hlavy a pak to opět začne. Rok před olympiádou bude nervóznější, aby se tam člověk dostal a pak ta olympijská sezóna je sama o sobě trochu na hlavu," pousmál se šestadvacetiletý sportovec.

Skutečnost, že jej na konci sezóny nečeká boj o olympijskou medaili se projevuje zejména v klidnějším přístupu ke krizovým situacím. "Je to znát. Když si například narazím ruku, tak si dám dva dny volna a neřešíme s trenérem, jestli se v přípravě něco zanedbá. Vypjatých situací není tolik," uvedl Synek.

Zlepšená fyzická kondice

Klidná příprava však neznamená, že by svěřenec kouče Milana Dolečka staršího polevil. "Zvládnul jsem toho hodně. Zlepšil jsem se fyzicky, což dokazují všechny testy na trenažeru, kde se to dá měřit," poukázal Synek na fakt, že si vylepšil osobní rekordy na dva i šest kilometrů. "I psychicky jsem vyrovnanější a odolnější než jsem byl loni. Uvidíme, jak to půjde v sezóně. Ještě jsem neabsolvoval pořádný závod," řekl. V pohodě je i proto, že na rozdíl od loňska neměl žádné zdravotní problémy.

Ještě krátce po skončení minulé sezóny se spekulovalo i tom, že by Synek v letošním roce mohl opustit skif a přesednout do větší posádky. Elitní světový veslař to ale zavrhl. I přesto je teoreticky možné, že se tak krátkodobě stane. Vedení Dukly i reprezentace jej "lanaří", aby ve druhém díle SP v Mnichově usedl do osmiveslice.

"Moc se mi do toho ale nechce," přiznal Synek, jenž se musí definitivně rozhodnout nejpozději v pondělí. Elitní osma totiž bude startovat už příští týden na Primátorkách. "Když nebudu chtít jet do Mnichova, nepojedu ani Primátorky," řekl Synek, který byl v roce 2007 veslovodem vítězné posádky Dukly v tehdejším boji proti silné německé osmě a i v souvislosti s nasazením osmiveslice do reprezentačních klání byl považován za klíčovou postavu.

Do nové sezóny s novou "válečnou" lodí

Do nadcházející sezóny Synek vstoupí s novou revoluční lodí od italského výrobce Filippi. "Jsem moc spokojený. Je to úplně nová konstrukce než byla doposud. Změna hlavně v těžišti, loď tolik neskáče," pochvaloval si.

Nový model nemá uvnitř dřevěné žebro a na první pohled je i patrné, že vesla jsou připevněná jinak. Takzvaný krákorec je jednolitý karbonový díl uchycený za zády veslaře. "Výrobce na tom pracoval dva roky. Konstrukce uchycení zezadu je známá už déle, ale nikdo to nedotáhl do dokonalosti. Aby to bylo celokarbonové a mělo to pevnost," vysvětlil Synek.

Další změnou patrnou na první pohled je barva. Synek v letošním roce bude jezdit s oranžovou lodí. "Je to válečná barva. Když budeme na startu a soupeři se podívají do strany na moji loď, tak budou více nervózní. Uvidí, že září. Jiné než když tam stojí bílá loď, která není tolik vidět," uvedl.

Barva i kvůli sponzorovi

Česká ženská skifařská jednička Miroslava Knapková v minulém roce jezdila ve žluté lodi a tvrdila, že to je občas i nevýhoda. Že soupeřky hned ví, kde je a na vodě ji bezpečně poznají. S tím ale Synek problém nemá. "Uvidí mě stejně, i kdybych jel na průhledné lodi," pousmál se Synek, který si výraznou barvu zvolil i díky jednomu ze svých sponzorů.

Díky startu na březnové regatě Head of the river v Londýně, kde usedl do hvězdné osmiveslice předních světových skifařů, má letos i přehled o tom, jak jsou na tom jeho konkurenti.

"Vím toho docela dost, podebatili jsme si trochu," přiznal Synek, jemuž ze velkých soupeřů ubil pouze Němec Marcel Hacker. Skifu se však letos hodlá věnovat zkušený Slovinec Iztok Čop. "Otázkou ale je, jestli na něm vydrží celou sezónu," uvažoval Synek. Několikanásobný medailista z olympijských her a mistrovství světa totiž často mění posádky.

Reklama