Hlavní obsah

VIDEO: Osmiveslice Dukly chce na Primátorkách ukořistit i bez Synka třicátý triumf

PRAHA

Vltavu pod pražským Vyšehradem ovládnou o nadcházejícím víkendu veslaři. Již 96. ročník slavných Primátorek nabídne tradiční program, po sobotních rozjížďkách nedělní finálový blok, jehož vrcholem bude duel mužských osmiveslic. Na třicátý triumf v řadě budou v nejsledovanějším závodu útočit reprezentanti pražské Dukly, která zahájila své panování v roce 1980 a ani letos nechce trůn vyklidit.

Článek

„Vždycky se může stát, že potkáme špatnou vlnu. V Dukle jsou ale nejlepší veslaři a věříme, že zase zvítězíme,“ podotkl jednačtyřicetiletý Václav Chalupa, který se do osmy vrací po roční pauze. Definitivní je již naopak absence české skifařské jedničky Ondřeje Synka. „Rozhodl jsem se, že pojedu jen na skifu, chci si spravit chuť po nepovedeném víkendu ve Španělsku,“ připomněl stříbrný medailista závod SP v Banyoles, kde jej o postup do finále připravilo dlouhé stéblo rákosu zachycené na kormidle.

O utnutí vlády Dukly budou letos usilovat jen české lodě, zahraniční osmiveslice se v legendární zatáčce pod Vyšehradskou skálou nepředstaví. „Pokoušeli jsme se získat zahraniční posádku, ale hraje proti nám kalendář. Třeba závodníci ze zámoří přijedou do Evropy na Světový pohár v Mnichově až po Primátorkách,“ zalitoval předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

Diváci se přesto mohou těšit na atraktivní podívanou, mimo jiné třeba na souboj ženské jedničky Miroslavy Knapkové s Jitkou Antošovou, která od letošní sezóny vyměnila dvojskif za skif. „Konkurence bude větší než v předchozích letech, bude to zajímavé,“ přitakala Knapková, která se po skifu představí i v ženské osmě pražské Slavie.

Hlavní finálový blok 96. ročníku závodu Primátorky Zentiva začne v neděli v 10:15, královský závod osmiveslic je na programu v pravé poledne. Startuje se klasicky u Císařské louky, cíl je jako tradičně mezi Železničním a Palackého mostem. Cílový prostor bude stejně jako loni na pravém břehu Vltavy v okolí kotviště parníku Vyšehrad. Primátorky doprovází bohatý program, jehož součástí je i čtvrteční autogramiáda v OC Chodov. Veškeré podrobnosti najdete na www.primatorky.cz.

Reklama