Hlavní obsah

VIDEO: Fenomenální plavec Phelps dál prohrává

PRAHA

Loni byl k neporažení. Vyhrával jeden závod za druhým a na olympijských hrách v Pekingu získal neuvěřitelných osm zlatých medailí. Michael Phelps, fenomenální plavec, ale letos zatím příliš nezáří. Po aféře s marihuanou, kdy si musel dát tříměsíční pauzu, má na kontě pomalu stejně proher jako vítězství.

Článek

Loni v srpnu přepsal historii, když na olympijských hrách v Pekingu vybojoval osm zlatých medailí. Svět mu ležel u nohou, kdekdo ho opěvoval. Michael Phelps si po olympiádě dal delší pauzu, odpočíval, natáčel reklamy, věnoval se sponzorským akcím. S tréninkem začal až letos v lednu. Jenže zanedlouho na to vypukla aféra. V novinách se objevily fotografie Phelpse, jak kouří marihuanu. Snímky byly pořízeny v listopadu na večírku na Univerzitě Jižní Karolíny.

Třiadvacetiletý plavec svého činu litoval, přesto dostal tříměsíční distanc. Do bazénu se vrátil 15. května. Tehdy se v Charlotte představil na kraulové dvoustovce i motýlkářské stovce. Obě disciplíny vyhrál! Dokonce překonal vlastní rekordy mítinku, které vytvořil před třemi lety. Plavecká legenda byla zpátky a vypadalo to, že má opět skvělou formu.

Jenže o den později bylo všechno jinak. Čtrnáctinásobný olympijský vítěz přesně po roce prohrál! Na znakařské stovce jej porazil krajan Aaron Peirsol. Vzhledem k tomu, že této disciplíně se Phelps příliš nevěnoval a na velkých závodech ji dlouho neplaval, nikdo této prohře nevěnoval velkou pozornost. Jenže další den přišel šok číslo dvě. Fenomenální Pelps prohrál podruhé. Na trati 100 metrů volný způsob nestačil na Francouze Frédericka Bousqueta.

Vypadá to, že neporazitelnost Phelpse je u konce. Další porážky přibývají. Na mítinku v Santa Claře minulý pátek sice vyhrál 200 metrů motýlek a o den později i čtyřstovku volným způsobem, v neděli však musel skousnout hned dvě porážky. Své přemožitele našel na kraulařské i znakařské stovce.

Sportovní svět je proto náramně zvědavý, jak si plavecký fenomén Phelps povede dál a kolik medailí si přiveze z červencového mistrovství světa v Římě...

Reklama