Hlavní obsah

Skifařka Knapková vyhrála závod veslařského SP v Mnichově

Skifařka Miroslava Knapková ovládla v Mnichově druhý díl Světového poháru ve veslování. Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského v neděli porazila druhou v cíli Emmu Twiggovou z Nového Zélandu o více než osm vteřin. Její kolega Ondřej Synek skončil ve finálové bitvě čtvrtý, poté co v závěru prohrál souboj s Norem Olafem Tuftem o třetí místo.

Foto: Jiří Koliš

Miroslava Knapková

Článek

Knapková potvrdila v Mnichově roli hlavní favoritky. Úřadující evropská šampiónka, která skončila na loňských olympijských hrách v Pekingu pátá, byla sice na prvním mezičase až třetí, ale brzy se posunula do vedení a až do cíle zvyšovala náskok. Úvod závodu se povedl druhé české veslařce na startu Jitce Antošové, která byla na pětistovce ještě druhá, postupně ale klesla až na pátou pozici.

Mužský skif ovládl Novozélanďan Mahe Drysdale, jenž k rozhodujícímu trháku nasadil po kilometrovém mezičase. S odstupem více než tří vteřin obsadil za trojnásobným světovým šampiónem druhé místo Alan Campbell z Británie, který ovládl první díl SP ve Španělsku. Synek se dlouho držel na třetím místě, ale nakonec jej o sedm desetin vteřiny předstihl Tufte.

"Byl to dobrý finiš. Oba jsme do toho dali vše, ale on byl lepší. Příště si na to musím dát pozor. Tufte má vždycky dobré konce," řekl Synek. Se svým výsledkem byl i přesto vcelku spokojený. "Po problémech (s rákosem) ve Španělsku to beru jako první opravdové závody, protože minule jsem si pořádně nezazávodil," uvedl veslař pražské Dukly.

Velký odstup od suverénního Drysdalea

Synek měl v rozjížďce i semifinále problémy s dýcháním, v neděli ale bylo vše v pořádku. I proto jej mrzel velký odstup od suverénního Drysdalea. "Dostal jsem od něj šest vteřin, což je moc. On ale ujel všem. S ostatními jsem jel vyrovnaně," řekl Synek, jenž před dalším dílem SP hodlá pracovat na technice. "Zatím to není ono. Ještě se mi navíc letos nepodařilo najít ideální tempo," dodal.

Těsně pod stupni vítězů skončila i dvojka bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička, kteří však za třetími Nizozemci Davidem Kuiperem a Mitchelem Steenmanem zaostali o více než tři vteřiny.

Čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Milan Bruncvík, Michal Horváth, Jan Gruber v Mnichově nenavázala na druhé místo z předchozího závodu a skončila pátá. Stejně dopadla i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník.

Čeští veslaři tak na olympijském kanále v Mnichově vybojovali tři umístění na stupních vítězů. Již v sobotu uspěli skifaři lehkých Ondřej Lůžek a Klára Janáková. Lůžek obsadil druhé a Janáková třetí místo.

Světový pohár ve veslování v Mnichově:
Muži:
Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 7:00,45, ...4. Synek (ČR) 7:06,50.
Dvojskif: 1. Krüger, Knittel (Něm.) 6:24,87, ...Vitásek, Houska (ČR) nepostoupili z oprav.
Dvojskif lehkých vah: 1. Uru, Taylor (N. Zél.) 6:36,24, ...C-finále: 6. Bejblík, Čabla (ČR) 7:12,84.
Dvojka bez kormidelníka: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:35,47, ...4. Chalupa, Makovička (ČR) 6:47,82.
Dvojka bez korm. lehkých vah: 1. Babovič, Tomič (Srb.) 6:37,12.
Čtyřka bez korm.: 1. Německo (Wilke, Schmidt, Käufer, Adamski) 6:05,27, ...5. ČR (Neffe, Bruncvík, Horváth, Gruber) 6:17,06.
Čtyřka bez korm. lehkých vah: 1. Dánsko (Pedersen, Vilhelmsen, Winther, Joergensen) 6:14,40, ...5. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:21,75.
Párová čtyřka: 1. Chorvatsko (Sain, M. Šinkovič, Martin, V. Šinkovič) 6:02,21, ...B-finále: 1. ČR (Jirka, Karas, Doleček, Buzrla) 6:06,01.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Mexiko (Rangel Ramirez, Jimenez Regules, Garcia, Armenta Vega) 6:16,74.
Osma: 1. Německo (Munski, Eichner, Rückbrodt, Wienhausen, Naruhn, Müller, Protze, Anemüller, korm. Sauer) 5:48,15.
Ženy:
Skif: 1. Knapková 7:38,19, ...5. J. Antošová (obě ČR) 7:56,92.
Dvojskif: 1. Fularczyková, Michalská (Pol.) 7:00,80.
Dvojskif lehkých vah: 1. Goodsellová, Hoskingová (Brit.) 7:18,47.
Dvojka bez kormidelnice: 1. Featheryová, Scownová (N. Zél.) 7:24,58, ... Žižková, Vyhnánková (ČR) nepostoupily z oprav.
Párová čtyřka: 1. Německo (Waleská, Lepkeová, Mankerová, Schillerová) 6:38,78.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Čína (Ťie-ja Li, Čchu-čchu Siao, Lin-na Kuo, Č'-jing Sie) 6:41,13.
Osma: 1. Německo (Drygallaová, Kegebeinová, Thiemová, Kniestová, Naumannová, Sennewaldová, Henningsová, Schmutzlerová, korm. Schwensenová) 6:27,73.

Reklama