Hlavní obsah

Dálkový plavec Vítek senzačně vyhrál závod SP

Dálkový plavec Rostislav Vítek v neděli senzačně vyhrál závod Světového poháru v Itálii z Capri do Neapole. Český reprezentant zvítězil na trati dlouhé 36 kilometrů způsobem start cíl, kam doplaval v času 6:42:55 hod. Druhý skončil domácí závodník Andrea Volpini se ztrátou více než 14 minut, třetí pozici obsadil další Ital Alberto Stochino.

Článek

Český plavec naposledy ovládl závod SP v roce 2005, kdy Jakub Fichtl vyhrál v Hongkongu. Před ním kraloval dokonce v celé sezoně Světovému poháru v roce 1997 Michal Drozd. Vítek se letos poprvé dostal na stupně vítězů v únoru v Argentině na trati dlouhé 57 kilometrů.

Český olympionik, který se v srpnu chystá na proslulý kanál La Manche, vsadil v Itálii na jedinou kartu. Od začátku plaval vabank. Tušil, že ve vysokých vlnách ho soupeři budou těžko dohánět, když jim hned za začátku uplave. Třiatřicetiletý plavec nakonec vyhrál v druhém nejlepším čase historie závodu, který je nejdelší v Evropě.

"Chtěl jsem si zkusit, jaké to bude na La Manchi, když budu plavat sám," prohlásil Vítek. "Je super, že mě nedojeli. Mám z toho závodu parádní dojmy," uvedl. Zhruba po čtyřech hodinách měl krizi, během závodu vypil 10 litrů tekutin. "Ale propil jsem se, vyšlo mi to. Jsem moc spokojený," řekl.

Reklama