Hlavní obsah

Němka Steffenová zaplavala světový rekord na kraulové stovce

BERLÍN

Dvojnásobná olympijská vítězka Britta Steffenová z Německa vytvořila na národním plaveckém šampionátu v Berlíně nový světový rekord na 100 metrů volně. Časem 52,85 vylepšila už v rozplavbě o tři setiny sekundy patnáct měsíců starý výkon Australanky Lisbeth Trickettové.

Článek

Steffenová si rekordní čas vysvětluje především novým typem plavek "Hydrofoil", v kterých závodila jen týden poté, co je dostala od sponzora Adidasu. "Samozřejmě se cítím ve velmi dobré formě, ale tenhle oblek je jak z jiného světa. Po vítězství na olympiádě jsem si časem pod 53 sekund splnila svůj druhý životní sen," uvedla nová rekordmanka.

Sama však není příliš nadšená z toho, že plavky hrají v současném plavání tak významnou roli. "Je to špatné pro náš sport. Kam to všechno povede?" ptala se Steffenová, podle které mohou plavky zrychlit závodníka i o sekundu. "Člověk plave jak na vzduchové matraci, může to pomoci až o vteřinu. Je dobře, že se to začíná zakazovat," dodala.

Právě kontroverzní plavky byly důvodem, proč Mezinárodní plavecká federace (FINA) neuznala světový rekord Francouze Alaina Bernarda na stejné trati. Bernard v dubnu na národním šampionátu v Montpellieru dosáhl času 46,94 sekundy, o první výkon historie pod hranici 47 vteřin ho však připravil nepovolený typ plavek Arena X Glide.

Reklama