Hlavní obsah

Český čtyřkajak zajel životní závod a věří v olympijský úspěch

Česko má po dlouhé době posádku, jež by mohla pozvednout tuzemskou rychlostní kanoistiku. Čtyřkajak ve složení Ondřej Horský, Jan Souček, Jan Andrlík a Jan Štěrba získal o víkendu na mistrovství Evropy v Německu bronzovou medaili na olympijské kilometrové trati, třebaže se tato sestava dala dohromady teprve loni, a to kvůli šanci vybojovat mistrovský titul na domácím šampionátu.

Článek

"Na nějaké zásadní hodnocení mojí práce je brzy. To byly první závody, kde to táhli hlavně starší kluci," hodnotil dnes šampionát na tiskové konferenci v Praze reprezentační trenér Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz, který převzal tým před letošní sezonou.

Všichni společně věří, že svou snahu dotáhnou až na olympijské hry do Londýna. "Já jim v tom budu pomáhat," slíbil kouč. "Nicméně musíme vyrobit i druhý sled, další mladé závodníky, kteří to budou jistit," dodal.

Pro Českou republiku je to v kajakářských olympijských disciplínách mužů druhá medaile v historii ME po stříbrném úspěchu deblkajaku Radka Záruby s Pavlem Holubářem na pětistovce v Poznani v roce 2000. Reprezentační čtyřkajak od rozdělení federace nikdy z vrcholné akce cenný kov nepřivezl.

Gratuloval také Soós

"Pozitivní ohlasy jsem slyšel na každém kroku," řekl Doktor. Gratuloval jim prý uznale i Tibor Soós, trenér slovenského stříbrného čtyřkajaku z Pekingu. "Prý se trochu začínají bát," podotkl Doktor s úsměvem. "Prý nám asi zakážou trénovat v USA, ale spíš to bude naopak," žertoval.

Právě na jarním soustředění v americkém centru Chula Vista, kam dlouhé roky jezdí trénovat i úspěšná slovenská posádka, čeští kajakáři položili základ zatím největšího úspěchu. "Je to příslib pro další závody," prohlásil Doktor, který nyní nasměruje úsilí k srpnovému MS v Kanadě. "Tam bude konkurence tvrdší," varoval.

Přibudou posádky Austrálie, Kanady, Číny a Nového Zélandu. Favority ale stále budou mistři Evropy z Běloruska a Slováci. "Slováci byli v cíli znudění, že skončili až druzí, Bělorusové se už ani neradují. Jenom my jsme tam poskakovali jako blázni," popsal Souček, jak se Češi radovali z medaile.

"Když jsme se dohodli, že budeme jezdit spolu, krotil jsem je, medaili jsem bral jako z říše fantazie. Ale když jsme chvíli trénovali, byl jsem ochoten věřit, že to nebylo nereálný," řekl Horský.

Horský je v týmu za pesimistu

V posádce sedí tři Janové. Problém to však není. Jan Andrlík je Andy, Jan Štěrba je Tonda, Tony nebo Antoš a Jan Souček je Součíno, ale jemu jedinému se občas v týmu řekne křestním jménem. Horský je v týmu za pesimistu, brzdí ambice. "Ale my ho bereme, dokáže zbytek posádky zdravě naštvat," upozornil Souček.

Naopak Štěrba je analytik. "Všechno spočítá dopředu, bere to s rozumem," popisoval Souček. A co zbývající dvojice? "My jsme takoví dělníci v lodi," tvrdili Souček s Andrlíkem.

Všichni nyní chtějí upřít svou snahu na čtyřkajak. Třebaže Horský se Štěrbou ještě jezdí debl a v Brandenburgu byli na pětistovce šestí. "Normálně bychom to brali za skvělý výsledek, ale nyní už na to koukáme jinak, je to doplňková trať," shodli se.

"Je to pro nás velká motivace do Londýna," řekl Štěrba. "Kdysi jsem na medailisty koukal jako na ikony, ale teď vidím, že se s nimi dá závodit," dodal Horský.

Reklama

Související témata: