Hlavní obsah

Skifařka Knapková vyhrála po triumfu v Lucernu Světový pohár

LUCERN

Skifařka Miroslava Knapková vyhrála podruhé v kariéře Světový pohár. Česká veslařka suverénně zvítězila v závěrečném třetím dílu v Lucernu a navázala na tři týdny staré prvenství z Mnichova.

Foto: ČTK/AP

Miroslava Knapková po vítězství v Lucernu

Článek

Ve Švýcarsku se Knapková představila v dobré formě a všechny své jízdy bezpečně vyhrála. "Nečekala jsem, že to bude tak jednoduché. Ale jsem za to ráda. Jelo se mi výborně. V Lucernu byly pro veslování ideální podmínky. Bezvětří, hladinka...," pochvalovala si Knapková.

Ke snadnému vítězství jí pomohl i fakt, že se na startu nakonec neobjevila původně přihlášená dvojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa Jekatěrina Karstenová-Chodotovičová z Běloruska.

"Trenér (Tomáš Kacovský) předpokládal, že tady nebude startovat. Před čtrnácti dny jsem ji na regatě v Amsterodamu porazila o devět vteřin, takže si myslím, že se začala připravovat na mistrovství světa a Světový pohár vynechala," uvedla veslařka pražské Slavie.

Knapková byla ve finále v čele od prvního mezičasu a svůj náskok postupně zvyšovala. Na její výhře nic nezměnilo ani zvolnění v závěru. Druhou Emmu Twiggovou z Nového Zélandu porazila téměř o pět vteřin.

Celý seriál překvapivě vyhrála

Osmadvacetiletá Knapková sice vynechala první závod SP ve Španělsku, přesto nakonec celý seriál překvapivě vyhrála. Díky dvěma vítězstvím nasbírala 16 bodů, stejně jako dnes čtvrtá Britka Katherine Graingerová. Vyšší počet prvenství jí zajistil žlutý trikot pro vítězku Světového poháru, v němž triumfovala poprvé už v roce 2002.

"Věděli jsme, že ta šance tady je. Záleželo ale i na tom, jak dopadne Angličanka, která startovala na všech závodech, zatímco já jen na dvou," přiznala Knapková, která při svém prvním triumfu nemusela vyhrát ani jeden závod.

Česká reprezentantka tak před srpnovým mistrovstvím světa potvrzuje, že je na vrchol sezony dobře připravena. "Podobný úspěch jsme ale nečekali. Ze začátku sezony mi to tolik nešlo, trápila jsem se a nakonec to vypadá, že se sezona rozběhla docela dobře," řekla s úsměvem Knapková, kterou před šampionátem v Poznani čeká soustředění ve Slovinsku.

Ani ve třetím dílu SP se na stupně vítězů nedokázala prosadit mužská česká veslařská jednička Ondřej Synek. Skifař pražské Dukly byl od prvního mezičasu čtvrtý, v závěru však nedokázal stupňovat tempo jako jeho soupeři a dojel šestý.

V mnohem lepším světle se v Lucernu ukázala čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník, která byla v polovině trati druhá, na třetím mezičase dokonce vedla, ale nakonec obsadila třetí místo. Česká posádka byla o dvě vteřiny pomalejší než vítězní Dánové, které v semifinále porazila těsně o jednu setinu.

Dvojka bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička obsadila na jezeře Rotsee páté místo, když až v závěru předstihla dvojici Ramon Di Clemente, Shaun Keeling z Jihoafrické republiky. Za nejrychlejšími Novozélanďany Peterem Reedem a Andrewem Triggsem zaostali čeští veslaři téměř o 20 vteřin.

Poslední šesté místo ve finále obsadila pátá česká posádka, která se v Lucernu dostala do bojů o medaile - párová čtyřka David Jirka, Tomáš Karas, Petr Vitásek, Petr Buzrla. Nově složená čtveřice doveslovala o více než sedm vteřin za prvními Němci.

Třetí závěrečný podnik Světového poháru ve veslování v Lucernu:
MUŽI
Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:50,64, ...6. Synek (ČR) 7:10,50.
Skif lehkých vah: 1. Grant (N. Zél.) 7:11,22.
Dvojskif: 1. Knittel, Krüger (Něm.) 6:19,62, ...B-finále: 6. Doleček, Houska (ČR) 6:52,35.
Dvojskif lehkých vah: 1. Uru, Taylor (N. Zél.) 6:22,71.
Dvojka bez kormidelníka: 1. Reed, Triggs (N. Zél.) 6:27,0, ...5. Chalupa, Makovička (ČR) 6:46,22.
Dvojka bez korm. lehkých vah: 1. Dell'Aquila, Caianiello (It.) 6:40,43, ...C-finále: 1. Čabla, Bejblík (ČR) 6:58,02.
Čtyřka bez korm.: 1. Británie (Partridge, Egington, Gregory, Langridge) 5:57,80, ...ČR (Neffe, Bruncvík, Horváth, Gruber) nenastoupila na start B-finále.
Čtyřka bez korm. lehkých vah: 1. Dánsko (Pedersen, Vilhelmsen, Kasper, Winther, Jörgensen) 6:05,67, ...3. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:21,75.
Párová čtyřka: 1. Německo (Grohmann, Brodowski, Hacker, Bartels) 5:50,74, ...6. ČR (Jirka, Karas, Vitásek, Buzrla) 5:58,26.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Itálie (Sancassani, Gilardoni, Cabboni, Basalini) 6:03,87.
Osma: 1. Německo (Kaeufer, Hauffe, Mennigen, Wilke, Schmidt, Adamski, Seifert, Schmidt, korm. Sauer) 5:33,56.
Osma lehkých vah: 1. Nizozensko (Van den Anker, Van den Bouwhuijsen, Tromp, Van der Sluis, Verwey, Bruil, Van Schie, Bruschinski, korm. Den Drijver) 5:50,07.
ŽENY
Skif: 1. Knapková (ČR) 7:25,43.
Skif lehkých vah: 1. Tsiavuová (Řec.) 7:57,46, ...B-finále: 3. Janáková 8:12,94.
Dvojskif: 1. Kalmoeová, Tomeková (USA) 6:57,48.
Dvojskif lehkých vah: 1. Goodsellová, Hoskingová (Brit.) 7:07,59.
Dvojka bez kormidelnice: 1. Featheryová, Scownová (Niz.) 7:20,18, ...B-finále: 4. Žižková, Vyhnánková (ČR) 7:51,46.
Párová čtyřka: 1. Německo (Dunsingová, Waleská, Mankerová, Schillerová) 6:30,25.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Německo (Müllerová, Nieschlagová, Tibitanzlová, Krögerová) 6:45,10.
Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko (Achterbergová, Kingmaová, Bouwová, Dekkerová) 6:41,96.
Osma: 1. Rumunsko (Cogianuová, Neacsuová, Bursucová, Craciunová, Cojocariuová, Albuová, Lupascuová, Barabasová, korm. Stoicaová) 6:10,76.

Reklama