Hlavní obsah

Deblkajak Kumžáková, Ježová chce po zlatu z MEJ zazářit i na juniorském MS

PRAHA

V sobotu se Karolína Kumžáková a Jana Ježová staly juniorskými mistryněmi Evropy v rychlostní kanoistice, když v drtivém závěru v závodě deblkajaků na 1000 m porazily ruské závodnice o 92 tisícin sekundy. Svůj úspěch náležitě oslavily a nyní se vrhly na další přípravu, tentokrát na juniorské MS, které je čeká na přelomu července a srpna v Moskvě. A i tady by rády uspěly.

Foto: Pavel Hottmar, ČTK

Juniorky Karolína Kumžáková (vlevo) a Jana Ježová se zlatými medailemi

Článek

"Určitě bychom chtěly na juniorském světovém šampionátu skončit do pátého místa. Veškerou přípravu teď budeme směřovat k Moskvě," naznačila plány Karolína Kumžáková. A její slova potvrdila i Jana Ježová. "Páté místo by bylo výborné."

Sobotní vítězství na juniorském mistrovství Evropy v Poznani obě talentované juniorky už pořádně oslavily, větší odpočinek je ale nečeká. Již v úterý odjedou na soustředění do Nymburku, kde budou nabírat síly na další část sezóny. "Oslava proběhla z pondělí na úterý a byla veliká. Překvapilo mě, kolik lidí dorazilo. Netušila jsem, že máme tolik fanoušků," přiznala Kumžáková.

Taktiku měly vymyšlenou na bronzovou medaili 

"My jsme ale vůbec nepočítaly s tím, že bychom mohly vyhrát. Plánovaly jsme, že budeme mít bronzovou medaili," vyprávěly studentky pražských gymnázií. "Po kvalifikaci jsme koukaly na časy soupeřek a říkaly jsme si, že pojedeme o třetí místo," líčila s úsměvem Kumžáková. "Veškerou taktiku jsme měly vymyšlenou na boj o třetí místo," dodala.

"Odstartovaly jsem ale dobře. Když jsem zjistila, že jsme na průběžně na druhém místě, přála jsem si to udržet," vzpomínala Jana Ježová. "Asi sto padesát metrů před cílem jsem ale viděla, že máme šanci být i první, a tak jsme ještě více zabraly. A vyšlo to," dodala Ježová. "Já jsem se Janu snažila pořád povzbuzovat. Mně novou sílu do žil vehnala fandící tribuna," prozradila Kumžáková.

"Já tribunu moc nevnímala, ani to, že mě Karolína hecuje. Jen občas jsem zaslechla, jak heká, když zabírá," smála se Ježová. "Zezačátku jsem si myslela, že jsme druhé. Jana mě ale stále přesvědčovala, že jsem závod vyhrály," vyprávěla Kumžáková. "Já to prostě tušila, že jsem první," doplnila svého "háčka" Ježová.

Trénují spolu od dubna

Hymnu si vychutnala každá po svém. Karolína Kumžáková ji proplakala a Jana Ježová prý ze sebe nemohla dostat ani hlásku. "Nešlo mi to, jen ke konci jsem si pobrukovala," řekla Ježová.

Obě dívky se připravují individuálně. Jana Ježová je členkou Klubu vodních sportů Praha a Karolína Kumžáková je v Dukle Praha. V jedné lodi spolu trénují teprve od jara letošního roku. "Jezdíme spolu od dubna. Zezačátku nám to šlo spolu perfektně, na soustředění před MEJ se nám ale příliš nedařilo. V Poznani ale přišla forma," pochvalovala si Ježová.

Kromě mistrovství světa juniorů čeká novopečené juniorské evropské šampiónky  ještě domácí mistrovství a poté by se měly představit také v závodě dračích lodí.

Reklama