Hlavní obsah

Veslařka Antošová se stala mistryní světa do 23 let na skifu

Česká skifařka Jitka Antošová se v Račicích stala mistryní světa ve veslování kategorie do 23 let. Jediná česká finalistka suverénně vyhrála úvodní disciplínu nedělního odpoledního programu a získala již čtvrtou medaili na šampionátu této věkové kategorie. V předešlých letech společně s Gabrielou Vařekovou dvakrát triumfovala na dvojskifu, loni byly druhé.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Skifařka Jitka Antošová se zlatou medailí

Článek

Antošová byla hlavní favoritkou skifu a roli potvrzovala již od čtvrteční rozjížďky. Zajistila si postup do semifinále, které v sobotu jasně vyhrála, a nezaváhala ani dnes. V cíli druhou Estonku Kaisu Pajusaluovou porazila téměř o deset vteřin.

"Jsem maximálně spokojená. Nečekala jsem, že vyhraju takovým rozdílem. Je ale pravda, že Němka, která jela až do kilometru stejně se mnou, pak měla problém s předloktím, což je v tomhle větru normální," řekla Antošová novinářům po závodě. Silný vítr ve směru jízdy komplikoval veslařům život zejména v sobotu, ani v neděli ale podmínky nebyly ideální.

Němka Carina Bärová, která měla být hlavní sokyní české favoritky, dostala před polovinou tratě křeč do ruky a úplně "vytočila" loď ze směru jízdy. I přes tento problém ale nakonec dojela třetí. "Antošová tady byla jasně nejlepší. Vyhrála zaslouženě," uznala Bärová, jež nakonec za českou reprezentantkou zaostala o deset vteřin. Souboj o druhé místo prohrála o dvanáct setin.

Pomohli jí i fanoušci 

Antošové k výhře dopomohla i podpora fanoušků, kteří ji hlasitě povzbuzovali. "Určitě jsem je slyšela a byl to výborný pocit. Hlavně v těch posledních 250 metrech, kdy jsem jela vedle tribuny. Hodně mi to pomohlo. Už jsem si to užívala, ale snažila jsem se hlídat si, abych taky neměla nějaký technický problém," uvedla veslařka pražské Slavie, která pochází z Děčína. V nedalekých Račicích jí tak fandili příbuzní i kamarádi.

Mistrovství světa do 23 let se koná popáté a Antošová se počtvrté prosadila na medailové pozice. Je jednoznačně nejúspěšnější veslařkou historie. "To je super pocit," pousmála se Antošová. Porovnávat jednotlivé úspěchy se jí ale moc nechtělo. "Každá medaile má něco a nedá se říci, která je nejcennější. Tahle je ale získaná na domácí půdě, to je na ní cenné," podotkla.

Radost měla i ze suverénního průběhu mistrovství z jejího pohledu. "Asi jsem hodně potrénovala," uvedla spokojeně. Vyrovnala se i s nevyzpytatelným počasím. Velké vlny, naštěstí pro veslaře ve směru jízdy, byly hlavně v sobotu. "Díky tomu to bylo hodně psychicky náročné, protože celých sedm a půl minuty jsem si musela hlídat každé tempo, což bylo nejhorší," přiznala Antošová. Čtvrteční silná bouřka se areálem prohnala až po závodním programu.

Lůžek skončil sedmý

Dalších pět českých posádek se v neděli představilo v dopoledních B-finále. V boji o sedmé až dvanácté místo celkového pořadí si nejlépe vedl skifař lehkých vah Ondřej Lůžek, který svou závěrečnou jízdu na šampionátu vyhrál a skončil sedmý.

Dvojskif Jiří Vaněk, Jiří Zejda byl třetí, skifařka lehkých vah Nikol Richterová čtvrtá, čtyřka bez kormidelníka Jan Vrabec, Pavel Fofonka, Tomáš Janeček, Petr Handlovič čtvrtá a párová čtyřka lehkých vah Jiří Čabla, Jakub Atarsia, Milan Viktora, Petr Čabla pátá.

Mistrovství světa do 23 let ve veslování v Račicích:
Muži:
Skif: 1. Schoof (Něm.) 7:00,35, ...finále C: 4. Ouředníček (ČR).
Skif lehkých vah: 1. Naghadí (Írán) 6:57,38, ...finále B: 1. Lůžek (ČR).
Dvojskif: 1. Manson, Sullivan (N. Zél.) 6:18,75, ...finále B: 3. Zejda, Vaněk (ČR).
Dvojskif lehkých vah: 1. Hochbruck, Hartig (Něm.) 6:16,35, ...finále C: 4. Tomášek, Fáber (ČR).
Dvojka bez kormidelníka: 1. Papachristos, Tziallas (Řec.) 6:25,34.
Dvojka bez korm. lehkých vah: 1. Caianiello, Dell'Aquila (It.) 6:32,01.
Čtyřka bez korm.: 1. Nový Zéland (Uru, Watson, Burson, Williams) 5:54,49, ...finále B: 4. ČR (Vrabec, Fofonka, Janeček, Handlovič)
Čtyřka bez korm. lehkých vah: 1. Německo (Berghofer, Wisgott, Gerhardt, Lüke) 6:02,38, ...Finále D: 1. ČR (Jacko, Kaňka, J. Horváth, A. Kapa).
Čtyřka s korm.: 1. Nový Zéland (Storey, Seymour, Wehr-Candler, Eade, korm. Cameron) 6:07,40.
Párová čtyřka: 1. Slovinsko (Sain, M. Šinkovič, Martin, V. Šinkovič) 5:45,17.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Itálie (Casiraghi, Cereda, Ruta, Rigon) 5:53,88, ...finále B: 5. ČR (J. Čabla, Atarsia, Viktora, P. Čabla)
Osma: 1. Polsko (Ablewski, Wielgosz, Zablocki, Hamerski, Jablonski, Juszczak, Schodowski, Kedzierski, korm. Lipowski) 5:32,77.
Ženy:
Skif: 1. Antošová (ČR) 7:27,23.
Skif lehkých vah: 1. Nieschlagová (Něm.) 7:49,42, ...finále B: 4. Richterová (ČR).
Dvojskif: 1. Kuchtová, Smaljaková (Běl.) 7:03,85.
Dvojskif lehkých vah: 1. Kalampoková, Giazitzidouová (Řec.) 7:05,26.
Dvojka bez kormidelnice: 1. Cojocariuová, Albuová (Rum.) 7:16,74.
Párová čtyřka: 1. Ukrajina (Kucenková, Burjaková, Prytulová, Tarasenková) 6:29,86.
Párová čtyřka lehkých vah: 1. Německo (Pierothová, Rügnerová, Bieberová, Brechtová) 6:34,99.
Čtyřka bez korm.: 1. Bělorusko (Maslavová, Krečková, Beljská, Košalová) 6:48,77, ...finále B: 4. ČR (Ondráčková, Šindlerová, Janátová, Vrecníková).
Osma: 1. Velká Británie (Bryantová, Roundová, Relphová, Thornleyová, Vezieová, Taylorová, Kennedyová, Jefferiesová, korm. de Toledová) 6:20,71.

Reklama