Hlavní obsah

Doktor přivezl perně vybojované medaile

PRAHA

Kanoista Martin Doktor má za sebou nejtěžší mistrovství světa ve své kariéře. Do Prahy v úterý dorazil bohatší o stříbro a bronz, které vylovil z jezera Lanier v americkém Gainesville. "Obou medailí si vážím stejně. Každou jsem musel tvrdě vybojovat," byl šťastný.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Martin Doktor

Článek

Ještě víc ale devětadvacetiletého závodníka hřál fakt, že se na kilometru a na pětistovce vklínil mezi první šestici, která nebude chybět na olympiádě v Aténách. "A nikdo není neporazitelný," mohl si mnout ruce, že získal skalp, jenž mu v této sezóně ještě chyběl.

Ten se jmenuje Andreas Dittmer. Tohoto démonizovaného Němce, jenž na tisícovce nepoznal přemožitele od OH v Sydney, a v Gainesville se nenechal nikým předjet na 1000 m a na 500 m, udolal na dvoustovce, když ho odsoudil k bronzu a sám si šel na stupně vítězů pro stříbro.

Dalšího velkého protivníka, Rusa Maxima Opaleva, nepokořil, ale poradil si s ním už dříve - při Světovém poháru v maďarském Szegedu. Únava po perném minulém týdnu mu ještě dýchala z tváří. "Pryč jsou doby, kdy byla legrace se dostat do finále. Nyní se musí jet naplno v rozjížďce a zabojovat v semifinále. I když to vypadá, že medaile si rozdělují stále stejní lidi, ostatní na ně ostře dorážejí."

Vyčerpán fyzicky i psychicky

Mladík Španěl David Figueroa, se pak na kilometru už 'drze' vklínil mezi stálice. Vyjel si stříbro a nakonec na jeho kvality trochu doplatil i Doktor, protože skončil na nevděčném 4. stupínku. Právě úvodní disciplína singlkanoistů stála dvojnásobného zlatého medailistu z olympijských her v Atlantě nejvíce sil. "Jel jsem úplně nadoraz," ještě včera mu nebylo moc dobře po těle, když si vybavil okamžiky, v nichž mlel z posledního.

A psychicky mu nepřidala před startem finále hrozba slovenského rozhodčího, že by mohl být vyloučen, pokud se nebude držet ve středu devět metrů široké dráhy. Prý si v předcházejících kvalifikacích nepočínal v duchu pravidel... "Nebylo to nijak přátelské varování. Je to nesmyslné. Loď při plném tempu sjíždí k bójkám na té straně, na níž závodník pádluje."

Třikrát pak musel svůj směr korigovat, aby ho nepotkala diskvalifikace. "Možná právě tyhle setinky ho nakonec stály medaili," kalkuloval i litoval zároveň jeho trenér i otec Josef Doktor. Co se nepovedlo na kilometru, si potom jeho syn vynahradil na 500 m. "Sedlo mně to," lakonicky podotkl k bronzu z této trati.

Reklama