Hlavní obsah

Hackett vyzval plavce k bojkotu závodů po vzoru Phelpse

ŘÍM

Bývalý australský plavec Grant Hackett vyzval největší hvězdy současnosti, aby se připojily k Michealu Phelpsovi a bojkotovaly velké mezinárodní závody, dokud se nevyřeší problém s plavkami. Podle krále dlouhých tratí, jenž po loňské olympiádě v Pekingu ukončil kariéru, škodí Mezinárodní plavecká federace (FINA) svou liknavostí sportu.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Americký plavec Michael Phelps (vpravo) se zlatou medailí z trati 100 metrů motýlek na MS v Říme. Vedle něj stříbrný Srb Milorad Čavič.

Článek

"Kdybych ještě plaval, stál bych za ním (Phelpsem) a přesvědčoval své kolegy z australského týmu, aby udělali to samé," řekl Hackett v sydneyském listu Sunday Telegraph. "Plavecký svět se potřebuje sjednotit," uvedl s tím, že ve své době by se obrátil s žádostí o podporu na Iana Thorpa, Inge de Bruijnovou a Phelpse.

FINA přislíbila, že používání plaveckých obleků z materiálů vylepšujících výkony zakáže. Má k tomu ale dojít až v příštím roce. Na současném mistrovství světa v Římě mohou závodníci polyuretanové plavky používat, což se stalo terčem kritiky kvůli záplavě světových rekordů.

Posledním platným mužským světovým maximem z doby před zavedením plaveckých obleků je Hackettův rekord na 1500 metrů volný způsob z roku 2001. O rekord na kraulařské osmistovce ho ve středu připravil Číňan Čang Lin a Australan je smířen s tím, že dnes přijde i o svůj poslední zápis v tabulkách.

To prý ale není důvod jeho stížností. "To, z čeho jsem zklamaný, je způsob, jakým může být ten rekord překonán. Jsem zklamán, že výkony tolika skvělých plavců zastínila krátkozrakost mezinárodní federace. Právě teď není plavání sportem a to mě strašně mrzí," posteskl si Hackett.

Reklama