Hlavní obsah

Nadějná znakařka Baumrtová uspěla i s modřinami jako dalmatin

CHOMUTOV

Nemohla se vtěsnat do malých plavek, ale formu načasovala přesně. Sedmnáctiletá Simona Baumrtová třikrát překonala český rekord a s účastí v semifinále na 200 metrů znak byla nejúspěšnějším českým reprezentantem na mistrovství světa v plavání v Římě. Tím si sama dala dárek k osmnáctým narozeninám, které oslaví koncem srpna.

Foto: archiv Simony Baumrtové

Plavkyně Simona Baumrtová se může těšit na další sezóny.

Článek

Za tři roky by na olympijských hrách v Londýně mohla patřit k velkým českým nadějím. „Čas, který bude vypsán jako limit, jsem překonala. Když ho zaplavu i za dva roky, neměla bych na olympiádě chybět. Ale dva roky, to je ještě dlouhá doba,“ uvědomuje si sedmnáctiletá chomutovská plavkyně Simona Baumrtová.

V Římě o sobě dala náležitě vědět. Na 200 metrů znak obsadila 15. místo a dvakrát překonala český rekord. Ten zdolala i na poloviční znakařské trati v rámci štafety. „Šampionát vyšel Simoně skvěle. Povedlo se nám načasovat formu, což vedlo k vynikajícím výsledkům,“ pochvaluje si Tomáš Baumrt, otec a zároveň osobní trenér.

Zázračné plavky, ale jak je navléci...?

Nadějnou plavkyni přitom ještě na začátku mistrovství znervózňovaly problémy s novými polyuretanovými plavkami. Smluvní výrobce je reprezentantům dodal těsně před šampionátem - a o číslo menší, než bylo třeba. Oblékání se pak stalo dlouhotrvajícím utrpením.

„Do malých plavek jsme se s holkami soukaly půl hodiny. V tom vedru se na vás lepí, takže když je potřebujete posunout dál, trháte je i s kůží. Na stehně jsem měla asi deset modřin a vypadala jako dalmatin,“ směje se Simona. Než však dostala odpovídající velikost, málem si ani nezaplavala. „Byla nervózní a vystresovaná už jen z toho, že se musí oblékat. A jednou jí malé plavky dokonce praskly, takže se musela rychle převlékat,“ dodává otec.

Právě „zázračné“ plavky byly velkým tématem římského šampionátu. Jejich velkým přičiněním padlo neuvěřitelných 43 světových rekordů, vzbudily však velké emoce. Zatímco legendární Mark Spitz vtipkoval, že ve svých 59 letech se v nových plavkách klidně vrátí pro rekordy, třeba Australan Grant Hackett vyzval plavecké hvězdy k bojkotu velkých závodů a trenér Michaela Phelpse hrozil, že fenomenální Američan přestane kvůli plavkám závodit úplně.

Také Simona Baumrtová navlékla na šampionátu v Římě "zázračné" plavky.foto: archiv Simony Baumrtové

Vývoj se zastavit nedá

Mezinárodní federace FINA naznačila, že rekordy ponechá v platnosti, ale polyuretanové plavky od příštího roku zakáže. „Já pro ně moc nejsem, ale když je mají všichni, musíme v nich plavat také. Jsme malá federace,“ připomíná Baumrtová. „Chyba byla už v tom, že se guma vůbec začala používat. Díky světovým rekordům se ovšem plavání zvedlo a těžko se bude vracet zpátky.“

Jestliže by se plavání příští rok vrátilo do „textilní“ éry, nové rekordy by byly jen těžko k překonání. „Vývoj jde dopředu v každém sportu. Když se nové plavky zakážou, vrátí se plavání o zhruba deset let zpátky a nebude moc zajímavé. Proto si myslím, že k absolutnímu zákazu nedojde a problém se bude muset dořešit,“ poukazuje trenér Tomáš Baumrt.

Pokud jde o směřování k londýnské olympiádě, má výhodu, že dceru nemusí k tréninku nahánět. Simona nevydrží bez vody ani na dovolené, takže vyráží na Berounku. „Od bazénu si chvilku odpočinu, ale jinak mě nicnedělání nebaví. Dám si pokoj jen na chvíli, brzy začnu alespoň jezdit na kole,“ plánuje si Baumrtová.

Reklama

Související témata: