Hlavní obsah

Dálkový plavec Vítek čeká u kanálu La Manche na lepší počasí

DOVER

Rostislav Vítek čeká před pokusem přeplavat kanál La Manche ve světovém rekordu už od pondělí na lepší počasí i na optimální podmořské proudy. V Doveru je v těchto dnech větrno s častými přeháňkami a na moři jsou stále velké vlny. Denní teploty se pohybují od 17 do 21 stupňů Celsia.

Článek

"Zatím to podle počasí vypadá na start v neděli nebo v pondělí," uvedl pro ČTK třiatřicetiletý Vítek, nejlepší český dálkový plavec současnosti, který se po mistrovství světa cítí v optimální formě. Před šampionátem v Římě, kde skončil na pětadvacetikilometrové trati osmý, vyhrál závod Capri - Neapol na 36 km.

Vítek chce na kanálu La Manche pokořit nejlepší světový čas 6:57, který zaplaval Bulhar Petar Stojčev. Český rekord drží Yvetta Hlaváčová výkonem 7:25. Oba měli při svých pokusech zkušeného lodivoda Orama, který má doprovázet i Vítka.

"Optimální podmínky k zaplavání nejlepšího světového času s pomocí podmořských proudů budou v sobotu a v neděli. Předpověď počasí ale není na tyto dny také příliš ideální. V pondělí už budou podmořské proudy horší, což v přepočtu znamená při přeplavání pomalejší čas o dvacet minut až půlhodinu," řekl ČTK trenér Petr Mihola.

Na kanále La Manche patří Mihola k nejzkušenějším českým plavcům. Po dvou neúspěšných pokusech překonal úžinu mezi Británií a Francií před třemi lety. "Pravděpodobnost, že Vítek vypluje v neděli, vidím třicetiprocentní. Ale věřím, že se počasí zlepší," tvrdí Mihola.

Spolu s ním doprovází Vítka ještě dálkový plavec Libor Smolka. "Vedle Vítka ale nepoplave. Takový doprovod na určitou dobu mnoho nepomůže. Rosťa má svoje tempo. To už si vyzkoušel v maratonu Capri - Neapol, kde se všem plavcům hned na začátku vzdálil a zápolil ve vlnách potom celou dobu sám," dodal Mihola.

Reklama

Související témata: