Hlavní obsah

Plavec Vítek překonal kanál La Manche v českém rekordu

PAŘÍŽ

Plavec Rostislav Vítek v pátek překonal kanál La Manche směrem z Anglie do Francie v českém rekordu 7:16 hodiny. Nejlepší český čas, který držela od roku 2006 Yvetta Hlaváčová, překonal o devět minut. Jeho čas je čtvrtým nejlepším v historii.

Foto: Tibor Alfödi, ČTK

Rostislav Vítek (vlevo) s Janou Pechanovou a Martinem Vernerem na olympijských hrách v Pekingu

Článek

Třiatřicetiletý Vítek chtěl zaútočit i na nejlepší světový čas 6:57, který zaplaval Bulhar Petar Stojčev. Čas na hranici rekordu atakoval v nepříjemných vlnách zhruba do čtvrté hodiny plavby, poté ho však postihla krize. I tak ale bezpečně překonal české maximum Hlaváčové, které stejně jako Vítkovi pomáhal zkušený lodivod Michael Oram.

"Ještě po třech hodinách jsem měl šanci na překonání sedmi hodin. Postupně se ale zhoršovaly podmínky a ve vlnách jsem si po dobu celé plavby takřka neodpočinul. Od čtvrté hodiny jsem postupně každou hodinu ztrácel na rekordní rozpis okolo pěti minut," řekl ČTK Vítek, který doplaval ke francouzským břehům značně vyčerpaný a celou zpáteční cestu na doprovodné lodi prospal.

Osmý muž ze závodu na 25 km na nedávném mistrovství světa v Římě měl podle původních plánů vyrazit z Doveru až v neděli nebo v pondělí. Protože se však měly podmínky v dalších dnech zhoršovat, rozhodl jeho tým o dnešním startu.

"Podmínky k plavbě nebyly ani před vyplutím zcela ideální, příliv byl příliš silný. Ale neměli jsme mnoho na výběr, neboť předpověď počasí na sobotu a neděli byla ještě horší a v pondělí mělo být počasí obdobné jako dnes. Celou dobu foukal Vítkovi protivítr, který mu ani kousek nepomohl," uvedl trenér Petr Mihola, který sám překonal kanál La Manche před třemi lety.

Před Vítkem překonalo kanál La Manche třináct Čechů, prvním byl v roce 1971 František Venclovský.

Reklama