Hlavní obsah

Dvojka s kormidelníkem postoupila na MS přímo do finále

Dvojka s kormidelníkem Václav Chalupa, Jakub Makovička a Oldřich Hejdušek postoupila na mistrovství světa ve veslování v Poznani z nedělní úvodní rozjížďky přímo do finále. To se v Polsku uskuteční za týden.

Článek

Chalupa s Makovičkou startují na MS ve dvou kategoriích, dvojce "bez" a s kormidelníkem. Jedenačtyřicetiletý Chalupa, loučící se na této akci podle všeho s aktivní kariérou, před odjezdem naznačil, že úvodní rozjížďku dvojky "s" odjedou veslaři pražské Dukly jen symbolicky a soustředí se na dvojku "bez", kde je rozjížďka čekala o 75 minut později.

Nakonec ale bylo vše jinak. Svěřenci trenéra Petra Blechy ovládli úvodní rozjížďku dvojky "s", které se věnují pouze krátce, a ve své hlavní disciplíně byli poslední. Předem tak vzdali boj o dvě postupová místa do semifinále a čekají je opravy.

Tři české lodě přímo do semifinále

Přímo do semifinále postoupily v neděli tři české lodě. Skifařka Miroslava Knapková svou jízdu vyhrála, ženský dvojskif Jitka Antošová, Lenka Antošová byl při svém premiérovém soutěžním vystoupení druhý a stejně dopadla i čtyřka bez kormidelníka. Ta se musela v Poznani vypořádat s absencí zraněného veslovoda Karla Neffeho, místo kterého byl do posádky zařazen Milan Doleček. Novým lídrem posádky se stal Michal Horváth.

Do oprav musí skifař Ondřej Synek, jenž hned v úvodní rozjížďce narazil na dalšího z medailových aspirantů Brita Alana Campbella a dojel druhý. Čtvrté místo si na úvod připsala skifařka lehkých vah Klára Janáková a i ona musí do oprav.

Další tři české posádky - dvojka bez kormidelníka lehkých vah, čtyřka bez kormidelníka lehkých vah a párová čtyřka - se do programu MS zapojí v pondělí. Kvůli Neffeho zranění a Dolečkově přesunu do čtyřky bez kormidelníka se na šampionátu nepředstaví český dvojskif.

Reklama