Hlavní obsah

V Račicích se předvedou dračí lodě na 9. mistrovství světa

PRAHA

Zajímavá přehlídka unikátních dračích lodí bude k vidění od středy na kanálu v Račicích. Vůbec poprvé se totiž na území České republiky uskuteční mistrovství světa národních týmů, v pořadí již deváté. Slavnostního zahájení šampionátu se zúčastní přes tři tisíce závodníků z 25 zemí světa.

Foto z Pálavského festivalu dračích lodí

Článek

Na Račickém kanále vodních sportů pilně trénují týmy z Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, JAR a dalších přihlášených zemí už od soboty. Velké pozdvižení při své premiéře na MS působí ženská reprezentace Íránu. Ženy ve slušivých dresech mají tváře zahaleny do šátků, pod kterými skrývají svůj orientální půvab. Exoticky působí i tým Indie - je to jejich první start na vrcholné soutěži a jejich tréninková jízda napovídá, že rozhodně nebudou favority závodu.

„Deváté mistrovství světa národních týmů v Račicích je historicky největším závodem dračích lodí na světě. Těšíme se, že předvedeme více jak třem tisícům dragonů dokonalou organizaci a představíme Českou republiku jako skvělého hostitele. Pro hladký průběh závodů jsme udělali vše co je v našich silách, věřím, že všichni závodníci i zástupci International Dragon Boat Federation budou nadšení úrovní šampionátu,“ přeje si prezident České asociace dračích lodí Petr Klíma.

Většina týmů české reprezentace absolvovala několikadenní soustředění v Račicích, nyní mají dva dny odpočinku, aby byli dokonale připravení na středeční zahajovací dvoukilometrovou trať. Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz, pravděpodobně nastoupí v nedělním závodu na 500 m v nejprestižnější kategorii OPEN.

„České týmy jsou po soustředění připraveny, tento víkend to bylo hlavně o technice a sladění týmu na lodi. Děláme vše proto, abychom se stali nejúspěšnější zemí a vyhráli Pohár národů. Bude to těžké, obrovsky silné týmy co do kvality, tak i kvantity, mají  především Austrálie, Kanada, Německo, USA a Rusko,“ tvrdí několikanásobný mistr světa v kanoistice a hlavní trenér reprezentace dračích lodí Petr Čáp Procházka.

Původně se měly dračí lodě v rámci MS představit i v Praze na Vltavě, ale z toho nakonec bohužel sešlo. "Na Vltavě není možné zastavit lodní dopravu a v případě, že by průběh závodu narušil například nějaký parník nebo nákladní lod, čelili bychom obrovské kritice závodníků i IDBF. Proto zůstal dějištěm MS pouze kanál v Račicích, kde jsou dokonalé a naprosto regulérní podmínky," napsal Sport.cz člen organizačního týmu MS Zdeněk Janeček.

Veškeré aktuální informace o šampionátu najdete na www.dragonboat2009.cz.

Reklama