Hlavní obsah

Sedmnáctiletý Brit sám na jachtě obeplul svět

Sedmnáctiletý Brit Mike Perham se stal nejmladším člověkem na světě, který sám bez cizí pomoci na jachtě obeplul svět. Jeho heroický výkon nijak nesnižuje skutečnost, že to chtěl původně dokázat za čtyři a půl měsíce a nakonec mu to trvalo měsíců devět. O rekordní pouti informuje agentura AP.

Foto: Pickthall, Reuters

Brit Mike Perham oslavuje svůj splněný sen - obeplul celou zeměkouli.

Článek

Po plavbě dlouhé kolem 45 000 kilometrů Mike ve čtvrtek protrhl pomyslnou cílovou pásku v Cornwallu na jihu Anglie. Na cestu se na patnáctimetrové lodi vydal loni v listopadu z anglického přístavu Portsmouthu.

Perham je podle agentury AP o pár měsíců mladší než sedmnáctiletý Zac Sunderland z Thousand Oaks v Kalifornii, který obdobnou cestu ukončil v červenci po 13 měsících.

Mladý Brit už má na svém kontě jeden rekord - ve 14 letech se stal nejmladším člověkem, který sám přeplul Atlantský oceán.

Z Portsmouthu loni Perham plul při západním pobřeží Afriky a na jihu kontinentu minul mys Dobré naděje. Pak jeho jachta plula při jihozápadě Austrálie, obeplula Hornův mys na nejjižnějším výběžku Jižní Ameriky a přes Atlantik se vrátila domů do Anglie.

Perham se jachtingu věnuje od svých sedmi let. Vášeň zdědil po otci, který je rovněž milovníkem tohoto sportu.

Reklama