Hlavní obsah

Čtyři české lodě jsou ve finále veslařského MS

POZNAŇ

Čtyři české posádky si ve čtvrtek zajistily na mistrovství světa ve veslování v Poznani postup do bojů o medaile. Semifinálové klání úspěšně zvládli skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, ženský dvojskif sester Antošových a čtyřka bez kormidelníka ve složení Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček, Jan Gruber.

Foto: ČTK/AP

Miroslava Knapková po vítězství v Lucernu

Článek

Ve výborných výkonech z dosavadní sezony pokračuje na jezeru Malta skifařka Knapková, která v semifinále dokázala porazit i běloruskou rivalku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou. Svěřenkyni trenéra Tomáše Kacovského se to podařilo podruhé v kariéře a potvrzuje v Polsku pozici hlavní adeptky na zlato. "Hlavní cíl byl dostat se do finále, což se povedlo. Tam se uvidí," řekla Knapková ČTK.

Synek sice opět nestačil na Brita Alana Campbella, ale druhé místo mu bezpečně zajistilo finálovou účast. Navíc získal cenný skalp dvojnásobného olympijského vítěze Olafa Tufteho z Norska.

"Měl jsem ze semifinále docela obavy, ale nakonec to byla moje asi nejlepší letošní jízda," pochvaloval si Synek. Z toho, že podruhé nestačil na Campbella, si nic nedělal. "Myslím si, že na něj mám. Když jsem to zkusil, dojel jsem ho. Jak ale vždy říkám, není důležité vyhrát semifinále, důležitá je poslední jízda. Jen jsem nechtěl být třetí," podotkl stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu.

V bojích o medaile nebude chybět ani ženský dvojskif ve složení Jitka Antošová, Lenka Antošová, které přitom v Poznani absolvují křest ohněm. Sesterská dvojice se spolu připravuje jen několik dní a šampionát je pro ni závodní premiérou.

S nelehkou situací v podobě zranění veslovoda Karla Neffeho těsně před odjezdem na šampionát se zatím úspěšně vypořádává čtyřka bez kormidelníka. Pozici klíčového muže posádky převzal Michal Horváth a i díky němu veslaři pražské Dukly bezpečně kontrolovali v semifinále třetí postupové místo.

"Jsem velice spokojený. Posádka byla sestavená vlastně až na místě," řekl trenér Petr Blecha, který i přes Neffeho problémy doufal, že posádka do finále postoupí. "V plné sestavě kluci jezdili hodně rychle a předpokládal jsem, že bychom si tady mohli čuchnout k vynikajícím výsledkům. Když jsme udělali změnu, tak jsem doufal, že by to mohlo vyjít do finále, pak se uvidí. Hlavně, že jsme tam," uvedl Blecha.

Tři české lodě se představí v semifinále v pátek. O účast v bojích o medaile budou bojovat skifařka lehkých vah Klára Janáková, párová čtyřka a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah.

Reklama