Hlavní obsah

Tak skvělé to není, brzdí skifařka Knapková optimismus

Dva starty, dvě prvenství a k tomu jako přídavek semifinálový skalp dvojnásobné olympijské vítězky a pětinásobné světové šampiónky. Tak vypadá prozatímní bilance české skifařky Miroslavy Knapkové na mistrovství světa v Poznani. Přesto osmadvacetiletá závodnice před sobotním finále brzdí přehnaný optimismus.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Skifařka Miroslava Knapková na MS v Poznani

Článek

"Tak skvělé to není. Hlavní cíl byl dostat se do finále a tam uvidíme," řekla Knapková. Po nezdarech na předešlých velkých akcích se v letošní sezóně rozhodla, že nebude mluvit o útocích na medaile, ale bude se soustředit jen na vlastní výkon. "Poslední dva roky jsem měla pořád velké ambice. Na medaili, na vítězství. A jelikož se to nepovedlo, byla jsem pak zklamaná," vysvětlovala již před mistrovstvím.

V Polsku si ale dosud vede skvěle. Rozjížďku i semifinále vyhrála s náskokem tří vteřin, ve čtvrtek navíc dokázala porazit i svou běloruskou rivalku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou, což se jí podařilo teprve podruhé v kariéře. "Bylo to semifinále. Možná šetří síly. Těžko odhadnout," nepřeceňovala Knapková ani tento úspěch.

Dvojnásobná vicemistryně světa z let 2005 a 2006 navíc přiznala, že si před semifinálovou jízdou příliš nevěřila. "Jak člověk dlouho nezávodí, tak neví, jak na tom je. Trénuju sama a nedá se to poměřit. I proto jsem se rozjela pomaleji, abych si hlídala postup," vysvětlila.

Číňanka je prý ve formě

Zřejmě i proto bylo semifinále s Knapkovou pomalejší než druhá jízda skifařek, kterou vyhrála Číňanka Siou-jün Čang. "Vypadá, že je ve formě," uznale uvedla na adresu další medailové adeptky.

Finálová jízda čeká Knapkovou až v sobotu, veslařka pražské Slavie by ale nejraději jela už dnes. "Nevím, co budu do té doby dělat. Celkově je to dlouhé. Svěťáky trvají tři dny a mistrovství týden. Je to roztáhlé, takže člověk neví, co tady má dělat. Jen trénuje a čeká, až přijde závod. Už jsme si tady říkali, že by to mohlo trvat méně dnů," podotkla Knapková.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského by rychlejší průběh šampionátu uvítala i proto, že by pak nemusela být tolik dní nervózní. "Trému trošku cítím. Jsem pořád v tom prostředí," vysvětlila Knapková, která na rozdíl od olympijských her bydlí v Poznani společně s českým reprezentačním týmem. "Jsme asi sedm kilometrů od závodiště. Není to oficiální hotel, ale služby jsou perfektní," pochvalovala si Knapková, která má k dispozici svoji fyzioterapeutku a svého biochemika.

Reklama