Hlavní obsah

Další čeští veslaři na MS ze semifinále nepostoupili

POZNAŇ

Čeští veslaři na mistrovství světa v Poznani nerozšířili počet svých finálových účastí. V semifinálových jízdách se mezi postupující trojici nedostala skifařka lehkých vah Klára Janáková, párová čtyřka ani čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. O víkendu tak bude v Polsku bojovat o medaile pět českých lodí, které si postup zajistily již v minulých dnech.

Článek

Nejblíže postupu dnes byla párová čtyřka David Jirka, Tomáš Karas, Petr Vitásek a Petr Buzrla. Posádka vedená finským trenérem Veikkem Sinisalem rozjela svůj závod pomaleji a ještě 500 metrů před cílem byla pátá, ale ve finiši mocně bojovala o postup. O jejich čtvrtém místě musela rozhodnout až cílová fotografie, s Francií nakonec Češi prohráli o 0,1 vteřiny.

"Je jasné, že jsme zklamaní, ale na druhou stranu se dá říci, že jsme překvapili sami sebe. Na to, jak se sezona vyvíjela, tak jsme ani nebyli adepti na finále," řekl ČTK veslovod Jirka.

Důležitou pasáží závodu byl pro Čechy už samotný start, po kterém jim soupeři ujeli. "Snažili jsme se to dojet, dostali jsme se na třetí místo, ale sami jsme o postup přišli. Posledních 200 metrů jsme se rozhodili, šli jsme do vyššího tempa a prakticky jsme plácali o vodu. Asi jsme moc chtěli. Prohráli jsem si to de facto sami," litoval Jirka.

Podle nejzkušenějšího člena posádky je ale start v malém finále maximem tohoto složení. "Chybí nám dravost, bojovnost. Po startu se nedokážeme vyhecovat. Problém ale je, že je nás málo. Vlastně pět a posádka potřebuje omladit," přiznal Jirka, jenž se podílel na všech úspěších české párové čtyřky v minulosti včetně zisku stříbrné medaili na olympiádě v Aténách.

O finále tvrdě bojovala i čtyřka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník, která až do mezičasu na 1500 metrech držela za suverénními Poláky druhé postupové místo. Ve finiši však klesla až na pátou pozici. Svěřence trenéra Rudolfa Kopřivy předjely posádky Francie, Itálie a Japonska; za třetím místem Češi zaostali o 0,47 vteřiny.

"Jsme zklamaní, protože jsme si věřili, že na áčko máme. Jezdíme spolu ale teprve krátce. Věděli jsme, že finiše nám moc nejdou, proto jsme si chtěli udělat dobrou pozici během prostředního kilometru, ale nepodařilo se. A nakonec nám nestačil ani finiš, který byl lepší než ty, které jsme předváděli v průběhu sezony. V naší disciplíně to je ale jen o finiši v poslední pětistovce," řekl Jan Vetešník.

Skifařka lehkých vah Janáková měla už v polovině trati velkou ztrátu a nakonec dojela poslední s odstupem 23 vteřin za nejrychlejší Italkou Laurou Milaniovou. Stejně jako ostatní dvě české posádky, které se dnes na jezeře Malta představily, ji o víkendu čeká boj o 7. až 12. místo v B-finále.

O medaile budou bojovat dvojka s kormidelníkem Václav Chalupa, Jakub Makovička a Oldřich Hejdušek, kteří do finále postoupili přímo z nedělní rozjížďky, a úspěšní semifinalisté ze čtvrtka - skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek, dvojskif Jitka Antošová, Lenka Antošová a čtyřka bez kormidelníka Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček a Jan Gruber.

"Pět lodí ve finále je krásný výsledek, ale bohužel dnes dvě lodě vypadly těsně. Kdyby postoupila alespoň párovka, tak bychom byli úplně spokojení," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Reklama

Související témata: