Hlavní obsah

Skifaři Synek a Knapková vybojovali na veslařském MS bronz

POZNAŇ

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková vybojovali na mistrovství světa ve veslování bronzové medaile. Knapková v sobotním finále nestačila na Bělorusku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou a Katherinu Graingerovou z Británie, Synka překonali Mahe Drysdala z Nového Zélandu a Brit Alana Campbell.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková s bronzovými medailemi z MS ve veslování v Poznani

Článek

Knapková přitom byla jednou z hlavních adeptek na zlato. V semifinále dokázala podruhé v kariéře Karstenovou-Chodotovičovou porazit, v sobotu ale na zkušenou veslařku, která ovládla MS již pošesté v kariéře, nestačila. Knapková se od startu držela na třetím místě a získala tak svou třetí medaili ze světových šampionátu, doma má už dvě stříbra.

Skifařka Miroslava Knapková na MS v Poznanifoto: ČTK/AP/Alik Keplicz

"Abych řekla pravdu, tak v cíli jsme měla v očích slzy. Cítila jsem se strašně dobře, mohla bych jet dva kilometry znovu. Pomalu jsem se ani nezadýchala, ale měla jsem problémy s technikou. Posledních 750 metrů byly hrozné vlny," řekla Knapková ČTK.

Nepřízeň počasí jí tak podle všeho zabránila bojovat o vyšší příčky. Vítr a velké vlny přitom v Poznani začaly "úřadovat" až dnes. "Nešlo mi finišovat. Když jsem se pokoušela zvednout frekvenci, tak jsem dělala více technických chyb a loď jela pomaleji. Nemohla jsem dát pořádný závěr," litovala osmadvacetiletá veslařka, která bude mít šanci oplatit Karstenové-Chodotovičové dnešní porážku na mistrovství Evropy za tři týdny. "Trenér mi hned říkal, že jí to tam vrátíme," pousmála se Knapková, která bude v Bělorusku obhajovat titul ze šampionátu v řeckém Schinias.

Svou medailovou sbírku rozšířil i Synek, pro něhož se závod vyvíjel podobně jako pro Knapkovou. I on byl většinu závodu třetí a získal na skifu již třetí bronzovou medaili. Jednu má z dvojskifu. Stejně dopadl i v letech 2005 a 2006. Svou dominanci na světových šampionátech potvrdil Drysdale, jenž získal již čtvrté zlato za sebou.

Ani Synek nebyl po závodě příliš spokojený. "Myslím si, že jsem dnes mohl útočit na vítězství. První kilometr se mi jelo super, posledních 750 metrů se ale nedalo veslovat. Byly hrozné vlny a pořád mi vypadávalo veslo z ruky a protáčelo se. Od té doby mi začali trošičku ujíždět," řekl šestadvacetiletý Synek ČTK.

Čtyřka bez kormidelníka bez madaile

Těsně pod stupni vítězů na jezeře Malta skončila čtyřka bez kormidelníka ve složení Michal Horváth, Milan Bruncvík, Milan Doleček a Jan Gruber. Veslaři pražské Dukly bojovali o bronz až do samotného závěru, ale ve finiši prohráli s lodí Slovinska.

Svěřenci trenéra Petra Blechy rozjeli finále pomaleji, v polovině trati byli pátí, ale poté se posunuli na průběžně třetí místo. V dramatické koncovce jej však neudrželi. Posádka se přitom musela v Polsku obejít bez zraněného veslovoda Karla Neffeho.

Bojovný výkon ve finále předvedla i sesterská dvojice Jitka Antošová a Lenka Antošová. Český dvojskif vytvořený krátce před šampionátem závod skvěle rozjel a ještě 500 metrů před cílem se držel na druhém místě za nakonec vítěznými Polkami. V závěru však Češky, nejmladší veslařky ve finále, neodolaly ataku soupeřek a klesly na páté místo.

"Pro nás bylo mistrovství hlavně testem, zda spolu můžeme jezdit a ukázalo se, že asi ano. Spokojeny jsme i s výsledkem ve finále, kdy jsme dlouho bojovaly vepředu. Páté místo je dobré i proto, že už máme obě po vrcholech sezony a trénovaly jsme spolu jen čtrnáct dní," podotkla zkušenější z dvojice Jitka Antošová, která se letos stala světovou šampionkou do 23 let na skifu.

Hned pět českých posádek se dnes představilo ve finále B, tedy jízdách o 7. až 12. místo. Nejlépe si vedla dvojka bez kormidelníka Vojtěch Bejblík, Vlastimil Čabla, která malé finále vyhrála. Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah byla druhá, dvojka "bez" Václav Chalupa, Jakub Makovička čtvrtá a skifařka lehkých vah Klára Janáková stejně jako párová čtyřka pátá.

V neděli se v Poznani představí jen jedna česká posádka - dvojka s kormidelníkem Chalupa, Makovička a Oldřich Hejdušek bude bojovat o medaile hned ráno. Pro jedenačtyřicetiletého Chalupu to bude poslední velký závod kariéry.

Mistrovství světa ve veslování v Poznani - finále:
Muži:
Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:33,35, 2. Campbell (Brit.) 6:34,30, 3. Synek (ČR) 6:38,53.
Dvojskif: 1. Knittel, Krüger (Něm.) 6:07,02, 2. Bahain, Berrest (Fr.) 6:07,82, 3. Raja, Taimsoo (Est.) 6:07,86.
Dvojka bez kormidelníka: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:15,93, 2. Reed, Triggs Hodge (Brit.) 6:17,45, 3. N. Gkuntulas, A. Gkuntulas (Řec.) 6:23,01, ...B-finále: 4. Chalupa, Makovička (ČR).
Čtyřka bez korm.: 1. Británie (Partridge, Egington, Gregory, Langridge) 5:47,28, 2. Austrálie 5:49,20, 3. Slovinsko 5:51,11, 4. ČR (Horváth, Bruncvík, Doleček, Gruber) 5:52,80.
Ženy:
Skif: 1. Karstenová-Chodotovičová (Běl.) 7:11,78, 2. Graingerová (Brit.) 7:13,57, 3. Knapková (ČR) 7:16,22.
Dvojskif: 1. Fularczyková, Michalská (Pol.) 6:47,18, 2. Bebingtonová, Vernonová (Brit.) 6:48,82, 3. Nejkovová, Markovová (Bul.) 6:50,16, ...5. J. Antošová, L. Antošová (ČR) 6:53,48.
Dvojka bez kormidelnice: 1. Franciaová, Cafarová (USA) 7:06,28, 2. Lupascuová, Albuová (Rum.) 7:06,64, 3. Featheryová, Scownová (N. Zél.) 7:06,94.
Čtyřka bez korm.: 1. Nizozemsko (Achterbergová, Kingmaová, Bouwová, Dekkerová) 6:31,34, 2. USA 6:36,01, 3. Kanada 6:36,87.

Reklama