Hlavní obsah

Mírně zklamaný Synek: Jsem jako sběratel bronzových medailí

POZNAŇ

Svoji čtvrtou bronzovou medaili z veslařského mistrovství světa v sobotu v Polsku vybojoval skifař Ondřej Synek. Třikrát byl třetí na skifu, jednou na dvojskifu. Přestože mu sezóna nevyšla podle představ, v dějišti šampionátu se stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu cítil dobře a věřil, že je schopný bojovat o zlato. I proto byl krátce po závodě mírně zklamaný.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek během mistrovství světa ve veslování v Poznani

Článek

"Trochu si připadám jako sběratel bronzových medailí, je to k naštvání. Chtěl jsem vyhrát nebo o to alespoň bojovat. Myslím si, že jsem na to měl. Začátek jsem na sebe rozjel dobře a na kilometru jsme se cítil dobře. Neměl jsem problém," řekl Synek ČTK.

V závěru se ale nedokázal vypořádat s nepřízní počasí a velkými vlnami. "Byly hrozné. Pořád mi vypadávalo veslo z ruky a protáčelo se. Nemohl jsem tahat pod vodou, jak jsem chtěl, a od té doby mi začali trošičku ujíždět. Kdyby nebyly takové vlny, tak jsem se až do cíle držel mnohem více. Dnes to byl spíše souboj s živlem," uvedl veslař pražské Dukly.

Synek nakonec nestačil na Maheho Drysdalea z Nového Zélandu, jenž ovládl čtvrté MS za sebou, a překvapení šampionátu Alana Campbella. Brit ve finále navázal na výkony z rozjížďky a semifinále a vybojoval první medaili z velké akce.

Synkovi dělal problémy vítr

"Musím se buď naučit veslovat, nebo doufat, že nebude na příštích závodech takhle foukat. Rozhodně se ale nevzdávám. Vzdát to, to je to poslední, co můžu udělat," podotkl Synek. Vzhledem k tomu, že za rok se bude o medaile bojovat na Novém Zélandu, kde panuje větrné počasí téměř neustále, bude se Synek spíše připravovat na tuto skutečnost.

S tréninkem na další sezónu však nejlepší český veslař současnosti začne až později. Nyní plánuje téměř dvouměsíční dovolenou. V polovině října ale poletí do Bostonu, kde opět usedne do elitní osmy světových skifařských es. Stejně jako na začátku sezony v Londýně. "Bude to ale jen zábava a zpestření," řekl.

Po úspěchu na loňských olympijských hrách v Pekingu si Synek jako odměnu opět koupil silný motocykl. Prémii si vymyslel i za letošní bronz na MS. "Nechám si od Jitky Antošové nakreslit plány na barák. S přítelkyní jsme se rozhodli, že začneme stavět. Vyrůstal jsem v baráku a v bytě se cítím trochu stísněný," prozradil Synek, že hodlá využít služeb kolegyně veslařky.

Antošová sice architekturu teprve studuje, ale Synek se nebojí, že by to nezvládla. "Už jsme se o tom letmo bavili. Alespoň se vytrénuje. Její rodiče jsou taky architekti, tak doufám, že se s nimi případně poradí. Do jara, kdy chceme udělat první výkop, je času dost," dodal s úsměvem Synek.

Reklama