Hlavní obsah

Loučící se Chalupa: Myslel jsem výše, ale je to hezká tečka

Úspěšná kariéra veslaře Václava Chalupy se v neděli definitivně uzavřela. V prosinci dvaačtyřicetiletý sportovec se rozhodl po letošním mistrovství světa skončit a opustit veslařské tratě. A rozloučil se stylově. Ziskem stříbrné medaile na dvojce s kormidelníkem na mistrovství světa.

Článek

I poslední závod jako by dokumentoval celou jeho kariéru. Před jeho startem pomýšlel na vítězství, v jeho průběhu k němu měl blízko, ale nakonec jej od prvního místa dělil kousek. V tomto případě přesně jedna vteřina. Chalupa tak z Poznaně odjel se svou pátou stříbrnou medailí z mistrovství světa, doma má i tři bronzy plus jedno stříbro z olympiády v Barceloně 1992.

Na rozdíl od některých případů v minulosti se však hned po vystoupení z lodi na břeh radoval. "Vždy, když jsem byl dříve naštvaný, že to nedopadlo ještě o trošičku lépe, jak jsem si představoval, tak jsem toho za pár let litoval a říkal jsem si, že jsem si ten okamžik neužil. Proto si to teď užívám. Je to hezká tečka," řekl Chalupa ČTK.

Jeho umění ocenili i všichni čeští veslaři, kteří v Polsku startovali. Po příjezdu do loděnice jej uvítali bouřlivým aplausem a gratulovali mu, stejně jako jeho parťákům Jakubu Makovičkovi a kormidelníkovi Oldřichu Hejduškovi. Všichni také následně skončili ve vodě maltského jezera, na kterém se závodilo.

Pravý čas skončit

O možnost získat zlaté medaile v neděli Chalupu a spol. připravila podle všeho malá zkušenost s touto disciplínou. "V závěru se projevilo to, že jsme přece jen dvojku "s" jeli jen párkrát a byly tam trošku technické problémy. Možná se na to podepsala i dvojka bez. I tak to ale byl super zážitek," uvedl rodák z Jindřichova Hradce.

"Že nemáme zlato, nemrzí. Beru to jako realitu. Mockrát jsem to zažil a pak jsem si uvědomil, jak jsem to podělal tím, že jsem byl naštvaný a neradoval jsem se z toho, co jsem měl," uvedl Chalupa.

Veslař pražské Dukly o ukončení kariéry už několikrát uvažoval a poté si to rozmyslel. Teď prý něco podobného nehrozí. "Teď je pravý okamžik skončit. A díky medaili je to příjemnější," řekl Chalupa.

Štafetu převezme syn

Dlouholetý reprezentant veslování neopustí ani po skončení kariéry, i když trénovat nebude. "U veslování, mezi svými, zůstanu. Přemístím se ale k lodím. Chtěl bych se zabývat opravami veslařských lodí," poznamenal Chalupa, jenž tak plánuje skončit v Dukle. "Ještě o tom budeme mluvit s velitelem, ale já si myslím, že už jsem pevně rozhodnutý," uvedl.

Jméno Václav Chalupa však ani po jeho odchodu do veslařského důchodu z výsledkových listin podle všeho nezmizí. Štafetu převezme jeho zanedlouho šestnáctiletý syn. "Když bude chtít, tak mu pomohu se vším, co bude chtít. Musí ale hlavně chtít on. Já nemám rád takové ty tatínkiády. Znám to z vlastní zkušenosti, mě také k veslování přivedl táta a dlouho mě trénoval. Někdy to trochu přehánějí, i když můj táta nebyl ten případ, že by mě někde prosazoval," řekl Chalupa.

Zda bude jeho syn stejně úspěšný jako on, nechtěl spekulovat. "Je to jen o něm. Zatím se vyvíjí jako normální veslař. Není nijak výjimečný, ale není ani špatný. Může se z něj stát dobrý sportovec, ale třeba si vybere něco jiného," dodal Chalupa.

Reklama