Hlavní obsah

Kajakář Hradilek pádluje svou vlastní cestou

Kajakář Vavřinec Hradilek nepatří mezi standardní členy reprezentace ve vodním slalomu. Nechce se sice úplně oddělit od ostatních českých vodáků, ale rád si svůj čas a trénink zorganizuje tak, aby mu to vyhovovalo. Neváhá se pustit do kritiky práce kanoistického svazu, klidně vynechá reprezentační soustředění a odjede se připravovat do Austrálie nebo na Nový Zéland.

Foto: René Volfík, ČTK

Vavřinec Hradílek

Článek

Už roky je považován za velký talent. Má doma bronzy z mistrovství světa i Evropy juniorů a letos se stal s velkou převahou kontinentálním šampionem do 23 let. Do reprezentace se dostal poprvé v roce 2007 a hned senzačně vyhrál závod Světového poháru v Praze, i když si večer předtím dal čtyři piva na spaní. Loni se podíval také na olympiádu do Pekingu, ale skončil těsně před branami finále.

Je mladou krví mezi veterány. Nejstarší kajakářce Štěpánce Hilgertové je 41 let, nad třicet není letos z patnácti reprezentantů pouze jemu, jeho kolegovi Michalu Buchtelovi a kajakářce Marii Řihoškové. "Nic proti nikomu, ale je těžké být pořád s lidmi, kteří mají rodiny a je jim pětatřicet let. To je jiná věková kategorie. Pokecám, jsem s nimi v pohodě, ale být s nimi pořád je těžší," řekl Hradilek v rozhovoru s ČTK.

Pro dvaadvacetiletého svěřence Milana Říhy je voda životním posláním. Dokonce začal studovat obor vodohospodářské stavby na fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity. A jde si za svým cílem. Shání si peníze sám s kamarádem, dostal se do týmu Red Bull a má několik dalších soukromých sponzorů.

Díky tomu si dopřává luxus tréninku v teplých krajích, zatímco ostatní mrznou a v zimě pádlují skoro v ledu. "Svaz nemá žádného manažera, který by sháněl peníze. A nesnaží se ten krásný sport propagovat. Trnávka, Lipno, Špindl, to jsou atraktivní řeky, kdyby byly v televizi, sponzoři by se sháněli snadněji," poznamenal.

Sám natáčí a fotí adrenalinová reklamní videa a fotky, náklady na trénink a přípravu se snaží minimalizovat i tím, že má po celém světě mezi vodáky kamarády. "Když jsem nebyl na reprezentačním soustředění, žádnou náhradu jsem nedostal," konstatoval.

Patří prý mezi lidi, kteří umějí kritizovat. Ale Hradilek má představu, jak by práce svazu měla fungovat. "Trenér a sekretář nemohou dělat všechno," prohlásil. "Jediným zdrojem příjmů jsou peníze od Sazky a státu," upozornil na to, že například Slovinci, Italové a Slováci mají generální partnery. "Mají tááákovýhle nálepky na lodi," ukázal rukama.

Hradilek by rád pokračoval ve své "soukromé" kariéře kajakáře jako dosud. "Nechci se úplně separovat, ale chci to dělat tak, jak mi to vyhovuje. Jet na jarní kemp do Francie, kde je spíš zima, to je nesmysl," podotkl.

Myslí si, že jeho vlastní cesta nese ovoce. "Letos mám super sezonu, což je výsledek dlouhodobější práce. Moje výkonnost díky tomu šla dopředu," dodal. Dokázat to může již příští týden na mistrovství světa ve španělském Seu d'Urgell.

Reklama

Související témata: