Hlavní obsah

Hilgertová se před MS cítí dobře, chce bojovat o medaili

V roce 1992 si Štěpánka Hilgertová odbyla v Seu d'Urguell svou olympijskou premiéru, před deseti lety se tam stala poprvé mistryní světa, při závodech Světového poháru tam byla nesčetněkrát. Na nostalgii prý ale nebude od čtvrtka do neděle při mistrovství světa ve španělském středisku čas. Ačkoliv právě proto, aby se vrátila na místo, na které má především pozitivní vzpomínky, se dvojnásobná olympijská vítězka loni rozhodla, že bude pokračovat v kariéře. Ale zda to bude poslední závod jednačtyřicetileté kajakářky, je ve hvězdách.

Foto: Petr Cihelka

Štěpánka Hilgertová

Článek

Po nevydařených olympijských hrách v Pekingu, kde se ve finále zvrhla, uvažovala o konci kariéry. Ale proč se ještě nevrátit do Seu, kde zdrtila v roce 1999 konkurenci, řekla si. Tehdy už byla několik let na vrcholu, a drží se na něm dosud, neboť v Seu na svém dvanáctém MS bude obhajovat dva roky starou bronzovou medaili ze šampionátu v Brazílii. "Kdybych si nemyslela, že nemám na medaili, tak tam ani nejezdím," řekla Hilgertová.

Za nejtěžší považuje vůbec postoupit do finále. Důvodem je nové pravidlo o jediné finálové jízdě i skutečnost, že se světová špička vyrovnala. "Hodně holek udělalo pokrok v závodním pojetí," prohlásila Hilgertová. Bude proto muset jet hodně dobrou jízdu, aby se vůbec do finálové desítky dostala. A tam riskovat víc, než je zvyklá. "Snažím se naučit jezdit tak, abych měla riskantní jízdu naučenou a za riziko ji nepovažovala," líčila Hilgertová. Loni na olympiádě v Pekingu sáhla k troufalému přejezdu válce v boji o zlato a zvrhla se.

V Seu může sázet na takřka dokonalou znalost prostředí a zkušenosti, ve startovním poli bude nejstarší. Přesto už Hilgertová do Španělska odjela minulý týden v pondělí, aby se s vodou sžila. "Je to spíš kvůli psychice, snadno se tam vpravím do soutěžní nálady, veškerá pozornost je upřena k závodům," řekla. Bude se kromě tréninku ale věnovat i odpočinku a možná zajde do města. "Tam možná na nějakou nostalgii dojde, ale na závod to rozhodně nebude mít žádný vliv," ujistila.

V posledních letech mívala potíže se zdravím, její tělesná schránka si zejména v loňské sezoně hodně vytrpěla. I proto, že trénovala v těžkých kanálech, aby se připravila na extrémně náročnou pekingskou vodu. "Letošní sezona je v tomto milosrdnější, jezdí se snadnější kanály. Zdraví je výrazně lepší než kdy dřív," řekla kajakářka. I proto se cítí připravená, byť začátek sezony se jí nevydařil a skoro se nedostala do reprezentace. Už ale manko dohnala, důkazem je stříbro při posledním SP v Augsburgu.

Laťka na MS bude viset hodně vysoko

"Já si myslím, že to šlo rychle nahoru. Dobré počasí, každá hodina tréninku, udělala jsem kus práce i po tom Augsburgu," uvedla. Je ale přesvědčená, že laťka na MS bude viset hodně vysoko. "Jednoznačně se teď cítím dobře, i když to není suverenita," připustila, že už má ty nejlepší roky za sebou. "Ale snad to dokážu využít, i když to bude zase spíš otázka aktuální pohody a formy v ten daný den," tušila Hilgertová.

Kanál v Seu vodáci považují za "dětský". Hilgertová je téhož názoru, klidně by snesla o něco náročnější vodu. "Na olympiádě byl extrémně těžký, ale tady to jde do druhého extrému. Je málo vody, ničí se lodě a není to úplně radostné svezení," vyprávěla. Hlavu si tím ale neláme. "Vždy jsem k tomu přistupovala tak, že co je dáno, tak přijmu. Ale chyba se tam dá také udělat raz dva," prohlásila žena, která kvůli náročné vodě vynechala i nedávné mistrovství České republiky na Lipně.

O své budoucnosti už roky mluví nerada. Už totiž před devíti lety na OH v Sydney se nechala slyšet, že její kariéra se blíží ke konci a na hrách v Aténách ji nikdo neuvidí. Od té doby se mnoho věcí změnilo a Hilgertová pádluje dál. Příští rok je ale MS v Tacenu, kde je opět extrémně těžká voda, olympiáda v Londýně navíc až za tři roky. Jaká je tedy budoucnost královny českého kajaku? "Jedině růžová," usmála se Hilgertová.

Reklama