Hlavní obsah

Synek zakončil sezónu úspěšně, o dovolené nosil přítelkyni na rukou

PRAHA

Trochu rozporuplnou sezónu má za sebou skifař Ondřej Synek. Nejdříve se mu vlastní vinou nedařilo, ale nevzdal se a na konci srpna přidal do své sbírky bronzovou medaili ze světového šampionátu v polské Poznani. Nyní na něj čeká dovolená a stavba domu. Na ostrý trénink se vrhne až začátkem ledna, aby příští rok konečně zaútočil na vysněné zlato.

Foto: Sport.cz

Skifař Ondřej Synek

Článek

Před necelými dvěma týdny vybojoval Ondřej Synek bronzovou medaili na mistrovství světa v polské Poznani. A tak po nepovedeném úvodu sezóny mu vyšel alespoň její závěr. "Na začátku sezóny se mi vůbec nedařilo. A můžu si za to sám. Špatně jsem si totiž nastavil loď," vysvětloval na středeční tiskové konferenci Ondřej Synek. "Nastavení nohou jsem si jen tak tipnul a teprve před světovým šampionátem jsem zjistil, že jsem se o jeden a půl centimetru seknul. Říkal jsem si, že je to nějaké divné. Vypadalo to, jako kdybych neměl vůbec natrénováno," vyprávěl už s úsměvem na tváři šestadvacetiletý skifař.

Na svou chybu přišel "za pět minut dvanáct", a tak do Poznaně mohl odjíždět s lepšími pocity. "Když jsme loď upravili, cítil jsem se už dobře. Ve finále jsem se do prvního kilometru držel výborně. Pak ale začaly vlny a nevycházela mi technika. A tak jsem dopadl takhle..."

V Beskydech si je fotili

Nyní si už Ondřej Synek užívá dovolenou. "Minulý týden jsme byli s přítelkyní v Beskydech a na jižní Moravě. Původně jsme plánovali, že budeme jezdit na kolech, ale nakonec to dopadlo jinak. Přítelkyně si při tenise natrhla lýtkový sval, a tak jsem jí musel poponášet." Proto není divu, že byl pár středem pozornosti... "Když jsem ji takhle nesl od lanovky na vrchol Radhoště, což je skoro dva kilometry, lidé si nás fotili. A také se ptali, jestli to je za odměnu, nebo za trest," vzpomínal se smíchem Synek.

Sezónu však ještě úplně neuzavřel. V sobotu 3. října se představí na tradičním Chalupa Cupu v Jindřichově Hradci a poté ještě zamíří do Bostonu. Tam usedne do elitní osmy světových skifařských es. "V lodi bude se mnou například letošní mistr světa Mahe Drysdale z Nového Zélandu, Brit Alan Campbell, který skončil v Poznani druhý a chybět nebude ani olympijský vítěz z Pekingu 2008 Olaf Tufte z Norska. Této slavné regaty Head of the Charles se zúčastní nejen světové špičky, ale i univerzitní posádky. Uspět tam bude těžké, ale uděláme pro to vše," doufá Synek.

Příští rok chce konečně zlato

A kdy začne s přípravou na příští sezónu? "Někdy na konci října. Ale vzhledem k tomu, že se mistrovství světa pojede příští rok až v listopadu, dohodli jsme se s trenérem, že tomu uzpůsobíme program. Do Vánoc budu mít volnější režim a naplno začnu trénovat až v lednu. Kdybych totiž začal s přípravou klasicky, nemusel bych to vydržet fyzicky ani psychicky. A také mě ještě čeká stavba domu. Už mám pozemek a pomalu začnu s oplocováním," pochlubil se člen Dukly Praha.

"Příští rok je šampionát na Novém Zélandu. Tam by mohl být Drysdale pod tlakem a já bych konečně mohl zaútočit na titul mistra světa. Ale uvidíme. Jsou tam často také vlny, takže musím natrénovat hlavně na ně," uzavřel Synek.

Reklama