Hlavní obsah

Legendární Václav Chalupa se možná jednou objeví se synem na dvojskifu

PRAHA

Hostem čtvrtečního on-line chatu na Sport.cz byl legendární veslař Václav Chalupa, který po osmadvaceti letech ukončil svou bohatou kariéru. Během ní získal řadu stříbrných a bronzových medailí ze světových šampionátů i zlato z mistrovství Evropy. Nejcennější je pro jednačtyřicetiletého závodníka stříbro z olympijských her v Barceloně v roce 1992.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Dvojka Václav Chalupa a Jakub Makovička s kormidelníkem Oldřichem Hejduškem (zleva) během finále MS v Poznani

Článek

S veslováním začal Václav Chalupa ve třinácti letech a do reprezentace poprvé nakoukl, když mu bylo sedmnáct. Během své bohaté kariéry získal pět stříbrných medailí a tři bronzové z mistrovství světa. A radovat ze mohl i ze zlata, která vybojoval na evropském šampionátu. Největší radost mu však udělal olympijský kov. "Nejvíc si cením stříbrné medaile z olympiády v Barceloně," přiznal Václav Chalupa v chatu se čtenáři Sport.cz.

A druhá místa mu byla asi osudná, i jeho poslední medaile, kterou získal před pár dny na mistrovství světa v Poznani na dvojce s kormidelníkem, je ze stříbra. Avšak už je prý definitivně poslední. Rodák z Jindřichova Hradce se rozhodl ukončit kariéru. "Trenér a můj partner z dvojky mě přemlouvali, abych ještě rok zůstal. Ale já už jsem se pevně rozhodl. Musím přiznat, že poslední roky trénování pro mě byly už hodně náročné, jak fyzicky, tak psychicky. Jsem už jiná generace," vysvětloval Chalupa, proč se už nevrátí.

A co jej čeká v nejbližší době? "Přechod ze sportovního života na civilní, což po těch letech asi nebude úplně jednoduché. Ale nebojím se toho. Věřím, že v těch dalších letech prožiju stejně hezké chvíle, jako během mé sportovní kariéry," přeje si jednačtyřicetiletý Chalupa.

Čtenáře také hodně zajímalo, zda se legendární veslař nestane trenérem. "Dráha trenéra mě zatím neláká, je to profese velice časově náročná a já chci být nyní více s rodinou. U veslování ale i nadále zůstanu, budu se věnovat servisu veslařských lodí."

Avšak naděje, že Václava Chalupu ještě někdy na vodě uvidíme, žije... "Přáním mého syna je, abych s ním jednou startoval na nějakých závodech na dvojskifu, ale to bude možné nejdřív za tři roky. A rád doufám, že budu mít také více času na dračí lodě," uzavřel Chalupa.

Reklama