Hlavní obsah

Ve Stockholmu padly čtyři plavecké rekordu, Phelps vyhořel

STOCKHOLM

Čínská plavkyně Ťing Čao na mítinku Světového poháru v krátkém bazénu ve Stockholmu hned dvakrát překonala světový rekord na 50 metrů znak. Nové maximum předvedla devatenáctiletá mistryně světa už v dopolední rozplavbě, ve finále pak svůj čas ještě vylepšila.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Americký plavec Michael Phelps - ilustrační fotografie

Článek

Ve Švédsku v úterý padly ještě další dva rekordy. Australance Felicity Galvezové naměřili na trati 100 motýlek čas 55,46. Z tabulek tak vymazala krajanku Jessicah Schipperovou, jejíž rekord zlepšila o 22 setin.

Brazilec Kaio Almeida na motýlkářské dvoustovce časem 1:49,11 překonal předchozí rekord Rusa Nikolaje Skvorcova o téměř vteřinu a půl.

Ťing Čao dohmátla v rozplavbě v čase 26,08 sekundy a dosavadní maximum vylepšila o devět setin. Australanka Marieke Guehrerová vydržela v čele tabulek jen čtyři dny od předchozího mítinku SP v Moskvě. Ještě lepší výkon předvedla Ťing Čao ve večerním finále, kde svůj rekord překonala o 26 setin.

Ve stínu rekordů si prožil neúspěšný den čtrnáctinásobný olympijský vítěz Michael Phelps, kterému se nepodařilo postoupit z rozplavby na 100 metrů volným způsobem. Čas 47,77 sekundy na osmičku finalistů nestačil, za nejlepším zaostal skoro o dvě sekundy a skončil šestnáctý. Vypadli ale i další elitní sprinteři Frederic Bousquet, Eamon Sullivan či Filippo Magnini.

Na rozdíl od většiny soupeřů plaval Phelps ve starém typu plavek, které budou předpisové až od příštího roku. Američan před mítinkem upozornil, že se necítí v dobrém rozpoložení a start bral jako test formy a plavek.

Navíc byl Phelps diskvalifikován na znakařské stovce, protože po obrátce plaval pod hladinou déle, než dovolují pravidla. Do finále prošel se štěstím ze sedmého místa alespoň na polohové stovce. Ve středu poplave ještě stovku motýlkem a bude členem polohové štafety.

Phelps startuje v krátkém bazénu poprvé od roku 2006, v Evropě dokonce v "pětadvacítce" nezávodil osm let. Po Stockholmu plánuje starty i v dalším dílu SP v Berlíně.

Reklama

Související témata: