Hlavní obsah

Marshall, Meaklimová a Alshammarová zaplavali rekordní časy

SINGAPUR

Na plaveckém Světovém poháru v Singapuru padly tři světové rekordy v krátkém bazénu. Zasloužili se o ně americký znakař Peter Marshall, jihoafrická polohovkářka Kathryn Meaklimová a švédská motýlkářka Therese Alshammarová.

Článek

Při závěrečném podniku SP dosáhl Marshall na padesátimetrové trati času 22,61 sekundy a o 12 setin vylepšil svůj týden starý rekord ze Stockholmu. Také Alshammarová po stockholmském rekordním závodě našla dost sil na zlepšení a ubrala dalších osm setin. Hodnota motýlkářského rekordu je tak nyní 24,38 sekundy.

Meaklimová na dlouhé polohovce vylepšila dosavadní maximum Španělky Mireie Belmonteové dokonce o více než dvě sekundy. Devatenáctiletá vycházející hvězda zničila své soupeřky o více než čtvrt minuty a po 400 metrech dohmátla v čase 4:22,88. O chvíli později se navíc do bazénu v Singapuru vrátila a vyhrála i prsařskou dvoustovku.

Pětidílný seriál SP přinesl dohromady 37 světových rekordů, jenom v Berlíně jich před týdnem padlo šestnáct. V průběhu roku se pořadí v čele historických tabulek změnilo podle agentury APA ve 126 případech. Od loňského února, kdy se začaly používat celotělové plavky z revolučních materiálů, bylo zaznamenáno 234 světových rekordů. Od Nového roku už ale budou povoleny opět jenom tradiční plavky.

Nejvíce bodů v SP nasbírali Jihoafričan Cameron van der Burgh a Američanka Jessica Hardyová. Za celková prvenství získali každý prémii 100.000 dolarů (přes 1,7 milionu korun).

Reklama

Související témata: