Hlavní obsah

Trenér českých plavců Kyněra očekává na ME tři finálové starty

BRNO

Tři až čtyři účasti českých plavců ve finálových závodech očekává reprezentační trenér Jiří Kyněra na nadcházejícím mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které se uskuteční od 10. do 13. prosince v Istanbulu. Českou výpravu bude tvořit 15 plavců; osm vybraných reprezentantů mělo start zajištěný dopředu, dalších sedm splnilo limity.

Článek

"Mohli bychom konečně získat i medaili, nejlepší na ni mohou pomýšlet. V silách všech patnácti českých reprezentantů je postup do semifinále," uvedl Kyněra na úterní tiskové konferenci v Brně. Na finále by podle něj mohli dosáhnout Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Simona Baumrtová, případně i Petra Chocová a Barbora Závadová.

Kyněra by uvítal, kdyby musel svazový ekonom sáhnout do pokladny a vyplatit někomu finanční prémii 60.000 korun za titul mistra Evropy. Téměř půl miliónu korun musí Český plavecký svaz, kterému chybí hlavní sponzor, vyplatit závodníkům na letošních prémiích za překonané národní rekordy. Největší útok na české rekordy předvedli plavci při Velké ceně Brna, během níž se opravilo 12 historických zápisů.

"Věřím, že ještě nějaké české rekordy překonají i na evropském šampionátu, kde by měla jejich výkonnost gradovat," dodal Kyněra, jenž po vypsání tvrdých limitů čelil ostré kritice klubových trenérů i svazových funkcionářů. Po podzimních výsledcích se mu ale většina z nich omluvila.

Tvrdé limity nevadily

"Tvrdé limity pro nás znamenaly větší motivaci. Vůbec mi nevadily," uvedla Klára Václavíková, která jako první překonala limit v závodě Světového poháru v Berlíně. V Turecku se plavkyně brněnské Komety představí ve čtyřech závodech na padesátimetrových tratích znak, motýlek a volný způsob a na znakařské stovce.

Na rozdíl od minulých let měl klidnou přípravu znojemský Michal Rubáček, který nemusel svou výkonnost dokazovat překonáním limitu. "Byl jsem bez stresu, mohl jsem si dokonale vyladit formu," uvedl Rubáček, jenž v září při nabírání kondice najezdil 1500 kilometrů na kole.

Vedle Znojma dojížděl za přípravou s rakouskými plavci do tréninkového centra do Vídně. "Moje výkonnost graduje. I když jsem nemusel, tak jsem překonal i limity. Nyní více upřednostňuji motýlkářské tratě. Stovku jsem už zaplaval pod 51 sekund. Mým cílem je postup do finále," tvrdí Rubáček.

Čeští plavci absolvují na ME v Istanbulu celkem 46 startů. Muži mají na programu starty v 27 a ženy v 19 disciplínách.

Do Turecka příští úterý odletí Martin Baďura, Dominik Bartoš, Petr Bartůněk, Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Jan Šefl, Martin Šlechta, Martin Verner, Simona Baumrtová, Petra Chocová, Lenka Jarošová, Petra Klosová, Klára Václavíková a Barbora Závadová.

Reklama

Související témata: