Hlavní obsah

Vernerovi rekord k postupu z rozplaveb ME nestačil, Chocové ano

ISTANBUL

Ani český rekord nestačil plavci Martinu Vernerovi k postupu do semifinále mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Istanbulu. Na padesátce volným způsobem ve čtvrtek zaplaval čas 22,02 sekundy a postup mu unikl o čtyři setiny.

Článek

Národní maximum na 50 metrů prsa stačilo naopak Petře Chocové, která se představí v odpoledním semifinále a případném večerním finále.

Verner překonal dosavadní maximum Martina Šlechty, jenž byl rovněž vyřazen už v rozplavbách, o 12 setin. Chocová ukrojila z vlastního rekordu 26 setin, její nové maximum má nyní hodnotu 30,89 sekundy.

V poslední disciplíně, polohové štafetě, vylepšil o dvě setiny český rekord také první člen kvarteta Martin Baďura, jenž padesátimetrový znakařský úsek zaplaval v čase 24,88. Celkově však Češi skončili jedenáctí a ve finále startovat nebudou.

Do dvacetičlenného semifinále se zato probojovaly na stometrové trati znakařky Simona Baumrtová a Petra Klosová. Odpoledne se v istanbulském bazénu objeví i motýlkáři Michal Rubáček s Janem Šeflem.

Překvapení se hned na úvod čtyřdenního šampionátu zrodilo na úkor světového rekordmana Arkadije Vjatčanina. Ten si ve své rozplavbě na znakařské dvoustovce v klidu doplaval pro vítězství, celkově však skončil až třetí. A jelikož oba jeho přemožitelé byli rovněž Rusové, byl kvůli limitu pro postupující z jedné země vyřazen.

O první světový rekord se postarala ruská polohová štafeta na 4x50 metrů, která ubrala z dosavadního výkonu Italů z loňského roku 83 setin a její finišman dohmátl v čase 1:32,08. Evropský rekord vylepšil Maďar Daniel Gyurta, jenž dosáhl na trati 100 m prsa času 56,89 sekundy.

Evropský šampionát je posledním, kde mohou plavci využívat celotělových plavek. Ty stály za zlepšením stovek světových a evropských rekordů v posledních dvou letech.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články