Hlavní obsah

Motýlkář Rubáček je v českém rekordu ve finále ME

ISTANBUL

Motýlkář Michal Rubáček poplave na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Istanbulu ve finále na stometrové trati. Do pátečního závodu o medaile postoupil díky novému českému rekordu 50,51 sekundy ve čtvrtečním semifinále. Plavec, který v příštím týdnu oslaví 23. narozeniny, vylepšil vlastní maximum z listopadového mítinku v Brně o 38 setin.

Článek

Národní rekordy vytvořili i Petra Chocová a Martin Verner, kterému ale ani zlepšení na padesátce volným způsobem na 22,02 sekundy nestačilo k postupu z rozplaveb. Dosavadní maximum Martina Šlechty, jenž byl rovněž vyřazen už v rozplavbách, posunul o 12 setin.

Chocová na prsařské padesátce ukrojila z vlastního rekordu 26 setin a nové maximum 30,89 pro ni naopak postup znamenalo. V semifinále se už ale nezlepšila, třebaže se dostala opět pod hranici bývalého rekordu, a zaplavala 19. čas.

Semifinále bylo konečnou na znakařské stovce i pro Petru Klosovou (17.) a Simonu Baumrtovou, jež skončila na prvním nepostupovém místě jedenáctá. Stejný osud stihl i Jana Šefla na motýlkářské stovce.

O český rekord se v rozplavbách postaral i první člen polohové štafety Martin Baďura, jenž padesátimetrový znakařský úsek zaplaval v čase 24,88. Celkově však Češi skončili jedenáctí a finále se konalo bez nich.

Tato disciplína přinesla hned dvakrát změnu světových tabulek. Ruská štafeta už v rozplavbě ubrala z dosavadního výkonu Italů z minulého roku 83 setin, ve finále pak finišman dohmátl v čase 1:31,80, který byl lepší o dalších 28 setin.

Ve finálovém programu získala evropský titul ve světovém rekordu i Maďarka Evelyn Verrasztová, jež na polohové dvoustovce dohmátla v čase 2:04,64 minuty. Vlastní maximum z listopadu pokořila skoro o půldruhé sekundy.

Evropský rekord na 100 metrů prsa vylepšil dvakrát Maďar Daniel Gyurta až na 56,79 v semifinále, Rakušan Markus Rogan vyhrál polohovou dvoustovku v kontinentálním maximum 1:51,72.

Evropský šampionát je posledním, kde mohou plavci využívat celotělových plavek. Ty stály za zlepšením stovek světových a evropských rekordů v posledních dvou letech.

Reklama