Hlavní obsah

Klosová i Verner jsou díky rekordům v semifinále plaveckého ME

ISTANBUL

Další tři české rekordy dnes vylepšili čeští plavci na mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Petra Klosová zaplavala v Istanbulu nové maximum na 100 metrů polohově a jako poslední proklouzla do semifinále. Postup slaví také Martin Verner a Michal Rubáček na kraulařské stovce, vylepšení národního maxima naopak k postupu z rozplaveb nestačilo na padesátce znakaři Tomáši Fučíkovi.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Klosová časem 1:01,50 zlepšila devět let starý rekord Ilony Hlaváčkové o 49 setin. V rozplavbě díky tomu skončila 21., vzhledem k limitu dvou závodnic z jedné země se ale nakonec v odpoledním semifinále objeví.

Verner dosáhl času 47,51 a vlastní tři týdny starý rekord posunul o 31 setin. Rubáček byl o dvě desetiny pomalejší, i to však na postup do odpoledního semifinále stačilo. Smůlu tak měl Jan Šefl, jenž ani s dvacátým nejlepším časem postoupit nemohl.

Fučík vylepšil český rekord rovněž o 31 setin, přesto byl časem 24,59 sekundy vzdálen od postupu další tři desetiny. Pod hranici předchozího národního maxima se dostal i jeho dosavadní držitel Martin Baďura.

Ten absolvoval předposlední rozplavbu společně s Rusem Stanislavem Doněcem, jenž vylepšil evropský rekord na 22,80. K dalšímu přepsání historických tabulek bude mít možnost hned odpoledne, kdy se koná semifinále i finále.

Daleko za postupem do semifinále skončily na nejkratší trati také motýlkářka Lenka Jarošová, na polohovce Barbora Závadová i na prsařské dvoustovce Petra Chocová.

Reklama