Hlavní obsah

Plavci Rubáček a Závadová zaplavali v rozplavbách české rekordy

ISTANBUL

Plavci Michal Rubáček a Barbora Závadová vytvořili v rozplavbách závěrečného dne mistrovství Evropy v krátkém bazénu české rekordy a zároveň slavili postup. Rubáčka čeká v Istanbulu na motýlkářské padesátce ještě semifinále, Závadová na polohové čtyřstovce poplave rovnou o medaile. Do finále se probojovaly i znakařky Lenka Jarošová a Simona Baumrtová.

Článek

Rubáček byl v rozplavbách devátý časem 23,04, kterým o plných 64 setin vylepšil vlastní české maximum. Pod hodnotu jeho dosavadního rekordu z listopadu se dostal i Martin Verner (23,30) a z dvacátého místa rovněž proklouzl do semifinále.

Závadová byla na dlouhé polohovce rovněž devátá a výkonem 4:35,52 vymazala z čela tabulek druhý nejstarší český rekord Hany Černé. Ta byla v roce 1998 o 51 setin pomalejší. V tabulkách zbyl v obou kategoriích už jen jediný rekord z minulého tisíciletí, a to čas Kateřiny Passerové na 1500 metrů z roku 1993.

Na znakařské dvoustovce bude mít Česká republika jako jediná země dvojnásobné zastoupení ve finále. Jarošová celkově osmým časem 2:06,05 zaostala o tři setiny za národním rekordem, jeho aktuální držitelka Baumrtová byla v rozplavbách o tři desetiny pomalejší a skončila devátá.

Na kraulařské dvoustovce nepostoupil mezi desítku finalistů žádný z kvarteta reprezentantů včetně Květoslava Svobody, který tak v Istanbulu skončil na rozdíl od loňského šampionátu v Rijece zcela bez finálové účasti.

Reklama