Hlavní obsah

Rychlostní kanoisté budou na OH i MS jezdit dvoustovku

LAUSANNE

Rychlostní kanoisté zařadili do programu olympijských her závody na sprinterské dvousetmetrové trati a zrušili mužům boje na pětistovce. Výraznou změnu schválila Mezinárodní kanoistická federace (ICF) společně se zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Závody na kilometrové trati mužům zůstaly.

Článek

Na změnu doplatí deblkanoisté, kteří budou počínaje olympijskými hrami v Londýně v roce 2012 závodit jen na kilometru. Uvolnili tak místo pro zařazení dvousetmetrového sprintu singlkajakářek. Podíl žen v rychlostní kanoistice na hrách tak vzroste na 35 procent. Na nejkratší trati budou jezdit ještě singlkanoisté, singlkajakáři a deblkajakáři.

ICF nejprve kontaktovala všechny národní federace. "Byli jsme proti," řekl ČTK kouč reprezentace Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty včetně závodu na pětistovce. Důvodem je skutečnost, že ke změně dochází uprostřed olympijského cyklu. "Není to koncepční," řekl Doktor. Rovněž ho mrzí, že změnu odnesli deblkanoisté. "Chtělo to změnit už po Pekingu," uvedl. Podle něj ubude kanoistů, kteří budou jezdit obě tratě. "Závodníci se budou víc specializovat," řekl.

Změny olympijského programu způsobí, že finále závodů budou trvat tři místo dosavadních dvou dnů. Kvůli programu budou nové disciplíny také zařazeny do závodů Světových pohárů a mistrovství světa. "Je to krok kupředu, uvidíme hodně dramatických soubojů na dvoustovce," je přesvědčen prezident ICF José Perurena.

Změnu schválili nedávno také tenisté, kteří zařadili do programu OH i smíšenou čtyřhru. Změnil se rovněž program dráhové cyklistiky tak, aby měli muži i ženy stejné disciplíny.

Reklama