Hlavní obsah

V Manchesteru padlo pět plaveckých rekordů, další přidal Cielo

Plavec César Cielo překonal na brazilském mistrovství v krátkém bazénu v Sao Paulu světový rekord na kraulařské padesátce. Časem 20,91 vteřiny vylepšil předchozí maximum Francouze Frédéricka Bousqueta z letošního dubna o tři setiny. O dalších pět světových rekordů se pak v Manchesteru postarali Nick Thoman, Julia Smitová, Rebecca Soniová a obě polohové štafety USA včetně hvězdného Michaela Phelpse.

Článek

Dvaadvacetiletý Cielo má na kontě zlato z olympiády v Pekingu, kde ovládl závod na 50 metrů a na dvojnásobné trati přidal ještě bronz. Na letošním šampionátu v Římě na stejných tratích slavil dva tituly mistra světa.

V Manchesteru, kde se koná duel evropských a amerických plavců, padly světové rekordy v obou polohových štafetách na 4x100 metrů. Ženské kvarteto Margaret Hoelzerová, Jessica Hardyová, Dana Volmerová a Amanda Weirová vylepšilo výkonem 3:47,97 dosavadní maximum o půldruhé vteřiny, mužská sestava Thoman, Mark Gangloff, Phelps a Nathan Adrian zaplavala čas 3:20,71.

Thoman na prvním úseku štafety vylepšil také individuální rekord na 100 metrů znak. Dohmátl v čase 48,94 a o tři setiny sekundy překonal pět dnů starý shodný výkon Rusů Arkadije Vjatčanina a Stanislava Doněce z mistrovství Evropy v Istanbulu.

Jeho krajanka Smitová vyhrála polohový závod na 400 metrů v čase 4:21,04. Dosavadní rekord byl o 1,84 sekundy horší a od listopadového mítinku v Singapuru ho držela Jihoafričanka Kathryn Meaklimová. Další Američanka Soniová posunula světový rekord na prsařské dvoustovce na 2:14,57, evropské rekordy přidaly domácí Britky Elizabeth Simmondsová na 200 metrů znak (2:00,91) a Hannah Mileyová na dlouhé polohovce (4:24,51).

Čtrnáctinásobný olympijský vítěz Phelps se už s předstihem vrátil ke starému textilnímu typu plavek, který od 1. ledna opět povinně nahradí současné polyuretanové obleky. Na kraulové stovce kvůli tomu obsadil až třetí místo za krajanem Adrianem a Italem Markem Orsim, kteří startovali v polyuretanových plavkách.

Reklama