Hlavní obsah

Ujedu tři kilometry a už mě loď nebaví, říká olympijský vítěz a trenér Martin Doktor

V roce 1996 v Atlantě vybojoval Martin Doktor (35) na kanoi „na hladké vodě“ dvě zlaté olympijské medaile. Ve sbírce má nejcennější medaile i z mistrovství světa, Evropy a Světových pohárů. Nyní má na starosti českou kanoistickou a kajakářskou reprezentaci. Do Lodě už se moc nehrne... „Ujedu tři kilometry a už mě loď nebaví,“ říká s úsměvem a trochou nadsázky.

Článek

Byla letošní zima hodně tvrdá i pro kanoisty?

Co se týká počasí, tak určitě, ale ona by byla náročná i tak, tvrdá práce k vodácké zimě patří.

Trávili jste ji jen doma?

Doma jsme absolvovali podstatnou část vysokohorské přípravy. Trénovali jsme po skupinách a reprezentanti měli několik soustředění také na vodě v teple. Hodně toho najezdili v Itálii, kde se připravovala větší skupina. Užší pak trénovala i v Kalifornii, kde máme perfektní zázemí. Spolupracujeme tam s jedním trenérem, který se stará hlavně o kajakáře.

Zmínil jste vysokohorskou přípravu. Znamená to, že i kanoisté obují běžky a vyrazí do zasněžených plání?

Samozřejmě, k fyzické přípravě běžky patří. Dvakrát až třikrát vyrazíme v zimě na hory, kde se zaměřujeme na kondici a obecnou vytrvalost.

Kdy jste se dostali doma na vodu?

Reprezentanti po návratu ze zahraničí, ostatní už třeba v březnu, jakmile to počasí dovolilo. Problém na řekách je se silným proudem. Jezdíme proto do Račic nebo v Praze trénujeme v závětří přístavu.

Takže neobvykle dlouhá zima přípravu na sezónu nenarušila ?

Z pohledu seniorské reprezentace ani ne. Jarní soustředění plánujeme do tepla vždycky tak, aby se týmy vracely na přelomu března a dubna, kdy už se dá doma jezdit.

Co bude vrcholem letošní sezóny na rychlé vodě?

Světový seniorský šampionát v srpnu v Poznani. Před tím se uskuteční juniorské mistrovství Evropy v Moskvě, senioři si to o evropském tituly rozdají ve španělském Asturias. To všechno bude v létě. Celý bohatý program otevře o víkendu domácí kvalifikace, začátkem května startujeme na úvodním podniku Světového poháru ve francouzském Vichy. Tam pojede širší výprava, protože Vichy bude příští rok dějištěm mistrovství světa a tudíž i olympijské kvalifikace. Koncem května se jede svěťák v Szegedu. Vrcholem našeho programu budou hlavně zmíněné šampionáty.

Netáhne vás to víc ke kanoi, na které jsme získal dvě olympijská zlata a spoustu medailí ze světových i evropských šampionátů?

Mám na starosti celou reprezentaci, od juniorů po seniory, od kanoí po kajaky. Nemohu někoho upřednostňovat. Jde mi o to, aby co nejlepší výsledky měly obě disciplíny. Ke kanoím mám blíž jen co se týče větších zkušeností a tudíž i rad.

Nesvrbí vás ruce, když se díváte na vodu a kanoe?

Nijak moc. Od ledna jsem letos najel jen deset kilometrů. V Itálii jsme zaklekli do deblkanoe s Andreasem Dittmerem, mým dlouholetým soupeřem, a ujeli jsme těch deset kilometrů. Bohatě nám to stačilo... Když jedu sám, ujedu tři kilometry a už mě loď nebaví. Raději teď jezdím na kole.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články