Hlavní obsah

Nominace vodních slalomářů nepřekvapila, česká špička se však vyrovnává

PRAHA

Dva víkendy bojovali vodní slalomáři o místo v reprezentaci. Nejprve v dějišti červnového mistrovství Evropy na kanále v Čunovu a o týden později na Trnávce. A tak mohl v pondělí na tiskové konferenci reprezentační trenér Jiří Pultera oznámit konečnou nominaci. „Žádné zásadní překvapení se nekoná,“ řekl na úvod Pultera.

Foto: Petr Cihelka

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem

Článek

"Těší mě, že favorité splnili svou roli a potvrdili, že jsou stále dobří. Radost mám i z nových lodí, které se prosazovaly. Ukázalo se, že česká špička se hodně vyrovnává. Kategorie singlkanoistů je toho důkazem. O třetí místo v reprezentaci bojovali hned tři závodníci. Měli shodný počet bodů. A tak o posledním reprezentantovi muselo rozhodovat až třetí kritérium," uvedl Pultera.

Menší změnou prošla letos nominační kritéria. "Všichni nominovaní závodníci se zúčastní Světových pohárů a mistrovství Evropy. Účast na světovém šampionátu mají zajištěnou ale jen první dvě lodě v každé kategorii. Ti, co v nominaci skončili na třetím místě, musí splnit podmínku. Na jednom ze Světových pohárů nebo ME musí skončit do desátého místa. Pokud se jim to nepodaří, budou muset o svou účast na mistrovství světa znovu bojovat, a to při srpnových závodech Českého poháru na Lipně," vysvětloval trenér.

Reprezentační tým nyní čeká několikadenní soustředění před evropským šampionátem, který se od 31. května do 6. června uskuteční na Slovensku na kanále v Čunovu. Poté už bude na závodníky čekat první závod Světového poháru, který bude od 18. do 20. června hostit pražská Trója. Pak budou následovat další dva závody SP, a to ve španělském Seu a německém Augsburgu. Vrcholem sezóny vodních slalomářů bude zářijové mistrovství Evropy, které se letos koná ve slovinském Tacenu.

Většina závodníků má v plánu se všech závodů zúčastnit. "Na Světový pohár se těším. Když v něm uspěji, potěší mě to, a když ne, tak se nic neděje. Svěťáky jezdím pro radost," uvedla Štěpánka Hilgertová. "My pojedeme všechno až na Španělsko. Je to docela daleko, tak nejspíš dáme přednost mladším závodníkům,“ uvedli deblkanoisté Volf se Štěpánkem.

Složení reprezentačního týmu
K1 muži: Vavřinec Hradílek, Ivan Pišvejc, Luboš Hilgert
K1 ženy: Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková, Marie Řihošková
C1 muži: Stanislav Ježek, Michal Jáně, Jan Mašek
C2 muži: Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, Lukáš Přindal a Jan Havlíček, Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň
C1 ženy: Kateřina Hošková

Reklama