Hlavní obsah

Kajakářka Hilgertová: Když se zadaří, třeba ještě přivezu nějakou medaili

PRAHA

Již třiadvacet let je Štěpánka Hilgertová v české reprezentaci. A ve svých dvaačtyřiceti letech patří stále mezi světovou špičku. Dvojnásobná olympijská vítězka o uplynulém víkendu ovládla domácí nominační závody a po čtyřiadvacáté bude Českou republiku reprezentovat na evropských a světových šampionátech. "Když se zadaří, třeba ještě přivezu medaili," říká úspěšná závodnice.

Článek

Už několikrát uvažovala o ukončení kariéry, vždy se však Štěpánka Hilgertová rozhodla, že sportovní důchod ještě o rok odloží. "Loni na podzim jsem si říkala, že už asi opravdu skončím. Dlouho jsem o tom přemýšlela, ale nakonec převážilo to, že zkusím ještě jednu sezónu," přiznala na pondělní tiskové konferenci dvaačtyřicetiletá Hilgertová.

"Tréninky mě pořád baví, a i přes nepříliš úspěšnou loňskou sezónu mám pocit, že jsem pořád schopná bojovat se špičkou. Věřím, že když se zadaří, mohla bych třeba ještě přivést nějakou medaili," vysvětlovala důvody, proč ještě u závodění zůstala. "Dalším faktorem je můj syn Luboš. Společně trénujeme, podporujeme se, radíme si. Naše společná příprava má něco do sebe. On přebírá zkušenosti ode mě a zároveň se i učím já od něj," líčila své dojmy dvojnásobná olympijská vítězka.

"Dříve jsem trénovala s manželem, pak s Vandou Semerádovou. Když ale skončila, chyběl mi tréninkový parťák. Teď do té role nastoupil můj syn. A já jsem moc ráda, povídáme si o pocitech z přípravy, a to je hodně důležité. Oběma nám to prospívá," pochvalovala si spolupráci se synem.

Z nové lodi je nadšená

A je ještě jeden důvod, který oddálil odchod Štěpánky Hilgertové ze sportovní scény. "Mám novou loď a musím přiznat, že jsem s ní moc spokojená," prozradila dvojnásobná mistryně světa. "Už dříve jsem si uvědomovala, že moje stará loď by mohla být pro mě handikapem. Bylo docela náročné na ní trénovat. Když jsem nejela ideálně, docela dost nepříjemně mě vyškolila," vyprávěla Hilgertová dál.

"Pár jiných lodí jsem si vyzkoušela, ale žádná mi nevyhovovala, byly málo točivé. Loni však slovenský výrobce Vajda vyvinul loď, která je nejen točivá a dobře ovladatelná, ale zároveň drží víc na hladině. Měla jsem chuť zkusit něco nového, lepšího. Na soustředění v Aténách jsem se moc netěšila, díky nové lodi jsem si ho ale užila," dodala.

V roce 2013 se v pražské Tróji uskuteční mistrovství světa ve vodním slalomu. Nelákal by světový šampionát na domácí půdě úspěšnou kajakářku? "Nemyslím takhle dopředu. Zda budu pokračovat, řeším z roku na rok. Spíš to ale vidím, že budu z břehu fandit svému synovi," uzavřela několikanásobná medailistka z evropských šampionátů.

Reklama