Hlavní obsah

Cambridge chce ukončit vítěznou sérii Dukly na Primátorkách

PRAHA

Osmiveslice britské univerzity Cambridge se pokusí o víkendu ukončit třicetiletou vítěznou sérii pražské Dukly na legendárních Primátorkách. Dukla bude sice v posádce postrádat českou jedničku Ondřeje Synka, který pojede jen na skifu, přesto zástupci armádního klubu věří, že v neděli to budou opět oni, kdo převezme Primátorský štít.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Čeští veslaři při závodě na Temži.

Článek

Trenér Dukly Petr Blecha se na souboj s lodí Cambridge, která v Česku startovala již v roce 2003, těší. "Primátorky jsou velký svátek, protože se vždy sejdou nejlepší osmiveslice, které se mohou v Čechách sestavit, a jakákoliv zahraniční konkurence je pro nás obrovská výzva," řekl Blecha ČTK na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Cambridge by se na Vltavě měla představit s posádkou, ve které budou sedět čtyři členové vítězné sestavy letošního prestižního londýnského klání Oxford - Cambridge. "Tak to máme zatím potvrzení. Bavil jsem se s trenérem Chrisem Nilssonem, který ale tvrdí, že tahle posádka bude silnější než ta předešlá," řekl předseda Českého veslařského svazu (ČVS) Jiří Kejval.

Tomu však Blecha příliš nevěří. "Nepředpokládám ani, že osmiveslice Cambridge bude tak silná jako před třemi lety mistři světa z Německa. My ale nikdy nikoho nepodceňujeme, na druhou stranu nepodceňujeme ani sebe. Pojedeme svůj závod, jak jsme zvyklí a myslím si, že dopadneme velmi dobře," podotkl Blecha.

Vyrovnaná bilance

Česká osma, i se Synkem v posádce, s londýnskými soupeři na jaře trénovala a bilance dvou závodních jízd je vyrovnaná 1:1. "Nebude to jednoduché, nejsou to žádná ořezávátka. České veslování ale nejsou jen skifařské disciplíny, já a Mirka Knapková. Máme dobrou čtyřku bez a další veslaře. Věřím, že je porazíme, i když oni určitě nic nepodcení," uvedl Synek, který o víkendu vstoupil do sezony vítězstvím v prvním závodě Světového poháru.

Primátorky se uskuteční na tradiční trati se zatáčkou pod Vyšehradem a cílem mezi Železničním a Palackého mostem. Hlavní zázemí bude na pravém břehu. Pro vítěze čtyř hlavních kategorií (skify a osmy žen a mužů) budou tentokrát připraveny speciální ceny - hodinky Prim z limitované série Primátorky.

"Spojení Prim a Primátorky se přímo nabízí a už dlouhé roky jsem přemýšlel, jak to propojit," přiznal Jiří Helikar ze společnosti Elton hodinářská. Vyrobeno bude 500 kusů hodinek ve třech kategoriích - dámské, pánské a speciální mechanická kolekce. Jeden kus "speciálních" bude vydražen na aukčním portálu Aukro ve prospěch Nadace Leontinka.

Nadcházející 97. ročník Primátorek bude specifický i v tom, že ČVS poprvé povolil, aby kormidelníkem na mužských osmách byly ženy. Na žádost Dukly. "Máme totiž letitý problém, že poté, co byly zrušeno kormidelnické disciplíny, tak v loděnicích nejsou malí lidé. Zkusili jsme proto vymyslet tuhle variantu, protože malé holky v loděnicích jsou a mají 55 kilo," vysvětlil Blecha. Vedle druhé posádky Dukly možnost posadit do lodě ženu využije i Cambridge.

Na startu nakonec bude chybět nejlepší česká veslařka současnosti Knapková, která byla v minulých dnech nemocná a teprve začala s opětovným tréninkem. "Nechci ohrozit zbytek sezony. Teprve včera jsem dobrala antibiotika," řekla Knapková, která si závody poprvé užije jako divák.

Reklama

Související témata: