Hlavní obsah

Kanoista Jáně vyhrál překvapivě závod SP v pražské Troji

Třiadvacetiletý český kanoista Michal Jáně v sobotu překvapivě vyhrál závod Světového poháru vodních slalomářů v Praze-Troji. V elitním seriálu přitom startoval poprvé v kariéře. Druhý český zástupce ve finále kategorie C1 Stanislav Ježek obsadil páté místo.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Český reprezentant Michal Jáně v sobotním závodu v Troji.

Článek

Jáně postoupil do finále až osmým časem ze semifinále a rozhodně nepatřil mezi medailové aspiranty. Náročnou trať však projel čistě, s časem pod 100 vteřin a pevně se usadil v čele pořadí. V cíli pak sledoval, jak se soupeři řadí ve výsledkové listině až za něj.

"Je to jako sen" 

"Že to takhle dopadne, mě ani nenapadlo. Před závodem jsem si dal za cíl skončit do patnáctého místa a už samotný postup do finále byl pro mě velký úspěch. A celkový výsledek? To je jako sen," řekl nadšený Jáně po životním úspěchu.

Druhý český finalista mezi singlkanoisty Ježek vyhrál semifinále, ale poslední jízda mu tolik nevyšla. O umístění na stupních vítězů jej připravil dotek branky a následná dvouvteřinová penalizace.

Deblkanoisté skončili poslední

Finále se nevydařilo ani druhé české medailové naději, deblkanoistům Jaroslavu Volfovi a Ondřeji Štěpánkovi. Dvojnásobní olympijští medailisté chybovali hned na třetí brance, dostali penalizaci 50 sekund a přišli o šanci bojovat o vítězství. Později si připsali ještě jednu "padesátku" a obsadili ve finále poslední desáté místo.

"Měli jsme malý náklon, voda nás shodila a chyběl nám půlmetr. Dostali jsme penalizaci a pak už se to táhlo až do cíle," uvedl zklamaný Volf. Třetí branka přitom nepatřila mezi složité. "V první jízdě jsme měli problémy na jiných kombinacích a na ty jsme se zaměřili. Tohle jsme brali tak, že to projedeme pokaždé. Z deseti průjezdů desetkrát," přiznal Štěpánek.

Hošková desátá

Mezi kanoistkami skončila devátá Kateřina Hošková. Z vítězství se vedle Jáněho radovali už jen Číňané. Na kanoi byla nejrychlejší Cchen Nan-kin, kategorii deblkanoistů nečekaně ovládla dvojice Chu Ming-chaj, Šu Ťün-žung, která dokázala porazit i slovenské legendy bratry Hochschornerovy.

Světový pohár pokračuje v neděli, kdy jsou na programu kajakářské disciplíny.

Výsledky Světového poháru ve vodním slalomu v Praze:
Muži:
C1: 1. Jáně (ČR) 98,69 (0 tr. sekund), 2. Savšek (Slovin.) 100,10 (2), 3. Slafkovský (SR) 100,36 (0), ...5. Ježek 101,03 (2), 18. Mašek (oba ČR) vypadl v semifinále.
C2: 1. Chu Ming-chaj, Šu Ťün-žung (Čína) 108,05 (0), 2. Pavol Hochschorner, Peter Hochschorner (SR) 108,38 (4), 3. Szczepanski, Pochwala (Pol.) 108,70 (2), ...10. Volf, Štěpánek 211,67 (104), 11. Přinda, Havlíček, 16. Koplík, Vrzáň (všichni ČR) obě posádky vypadly v semifinále.
Ženy:
C1: 1. Cchen Nan-kin 129,86 (2), 2. Tcheng Čchien-čchien (obě Čína) 137,03 (6), 3. Macová (SR) 141,53 (2), ...9. Hošková 186,30 (54), 12. Kašparová (obě ČR) vypadla v semifinále.

Reklama