Hlavní obsah

Na ME rychlostních kanoistů se nejvíc věří mužskému čtyřkajaku

Na český mužský čtyřkajak bude upřena největší pozornost při mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, které v pátek začne ve španělském městě Trasona.

Článek

Čtveřice ve složení Ondřej Horský, Jan Souček, Daniel Havel a Jan Štěrba bude obhajovat bronzové medaile z loňského šampionátu v německém Brandenburgu. V posádce od té doby došlo k jedné změně, Havel nahradil Jana Andrlíka.

Výprava svěřenců dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora čítá celkem dvanáct závodníků, kteří se dostali do nominace po druhém závodu Světového poháru v Szegedu. Bronz bude obhajovat v neolympijské dvoustovce také kajakář Filip Šváb. "Všichni jsou zdraví, což je hlavní předpoklad úspěchu. Mají určitě šanci na medaili," věřil před odletem Doktor.

Dvojice Horský, Štěrba pojede ještě závod na pětistovce, v němž loni skončili na šesté pozici, Havel se Součkem nastoupí i do dvoustovky a Souček si na závěr vyzkouší i náročný a v programu nový závod na 5000 metrů. Pouze na pětistovku se budou soustředit kajakářky ve složení Andrea Doktorová, Anna Adamová, Jana Šebestová a Lucie Matoušková, loni osmá loď ve finále, i když z poloviny v jiné sestavě.

Závody začnou v pátek dopoledními rozjížďkami na 500 a 1000 metrů, na stejných tratích se bude po obědě bojovat v semifinále. V sobotu dopoledne se pojede o medaile na kilometru, odpoledne jsou na programu závody na 200 metrů od rozjížděk až po finále. Zbývající cenné kovy včetně těch premiérových na tratích 5000 metrů se budou rozdávat v neděli.

Reklama