Hlavní obsah

Pechanová doplavala na ME pátá dvě sekundy za medailí

Ani druhý start na mistrovství Evropy v Maďarsku dálkové plavkyni Janě Pechanové medaili nepřinesl. Po čtvrtém místě v závodu na 5 km dnes na dvojnásobné trati obsadila páté místo, ale na stupni vítězů zaostala jen o dvě sekundy. Mezi muži skončil na pětce Květoslav Svoboda při své premiéře na velkém podniku v dálkovém plavání jedenáctý.

Článek

Mužský závod na Balatonu ovládli Italové v čele s Lukou Ferrettim. Mezi ženami zvítězila Nizozemka Linsy Heisterová, za kterou Pechanová zaostala o 3,5 sekundy. Bývalá trojnásobná medailistka z ME tak měla výrazně menší ztrátu na nejlepší než v prvním závodu, v němž jí scházelo k medaili více než čtrnáct sekund.

"Bylo to lepší, protože se zpočátku neplavalo moc rychle. Navíc v balíku to člověk všechno vidí," řekla Pechanová. I přes několik kolizí se dokázala udržet v čele, využívala skulinku k postupu a v cíli bojovala i o medaili. "Nebylo to daleko," prohlásila. I s pátým místem byla spokojená.

Pechanová chvíli uvažovala, že by do závodu nenastoupila, aby ušetřila síly do pátečního týmového klání. "Napadlo mě to, ale momentálně jsem v psychické pohodě, že mě to nemůže zlomit," ujistila. Únavu ani moc necítila. "Věřím, že mě dá fyzioterapeutka do zítřka dohromady," uvedla.

Svododa: Vadily mi vysoké vlny

Svoboda, který v minulosti patřil mezi elitní bazénové plavce v Evropě, zaostal za medailí o takřka minutu a čtvrt. "Byly vysoké vlny a já jsem nemohl využít svou rychlost."Podmínky měli všichni stejné, takže se nebudu vymlouvat. Je to pro mě velká zkušenost," uvedl český plavec.

Pětka se plavala jako časovka s intervalovými starty. Stejným způsobem se uskuteční v pátek týmový závod, do kterého nastoupí s medailovými ambicemi Pechanová s Rostislavem Vítkem a Janem Pošmourným. Plavat mohl také Svoboda, ale trenéři dali přednost zkušenostem. Muži totiž budou zejména takticky pomáhat Pechanové, neboť se počítá čas posledního plavce z týmu v cíli.

ME v plaveckých sportech v Maďarsku:
Dálkové plavání:
Muži - 5 km: 1. Ferretti 58:43,4, 2. Ercoli 59:00,5, 3. Ruffini (všichni It.) a Janniotis (Řec.) oba 59:15,9, 5. Lurz 59:20,3, 6. Wolfgarten (oba Něm.) 59:23,5, ...11. Svoboda 1:00:27,5, 19. Pošmourný 1:01:59,0, 24. Jachno (všichni ČR) 1:03:45,4.
Ženy - 10 km: 1. Heisterová (Niz.) 2:01:6,7, 2. Consigliová (It.) 2:01:07,6, 3. Maurerová (Něm.) 2:01:08,2, 4. Mullerová (Fr.) 2:01:09,3, 5. Pechanová (ČR) 2:01:10,2, 6. Beresněvová (Ukr.) 2:01:

Reklama